Tre oslagbara

”Har du tre recept som alltid blir bra?” frågade en av mina tidigare kolleger i telefonen.

Han förklarade att han inte är så förtjust i söta saker själv men att han skulle behöva några pålitliga recept för tillfällen när det är han som ska bjuda på något.

Nu har jag funderat lite, och det var både svårt och inte svårt alls. Det finns mycket som är gott och snabbt och enkelt, inte minst bland långpannerecepten, och ingen av de här kakorna kräver dyra specialingredienser. Det svåra var mest, som i Jane Austens Emma, att begränsa det till tre!

Kladdkaka med havregryn — såklart! Det var den som kom trea i Kladdkake-SM för länge sedan. Har sedan dess dykt upp i massor av nästan-identiska versioner på receptsidor. Några extratips är att halv sats blir lagom till en springform, att färsk frukt/färska bär/passerade bär/glass/grädde är gott till, och att man om man skär bort kanterna har otroligt goda biscotti till glass och annat. På bilden här ovanför har jag gräddat rutorna med frysta hallon på. Det går också fint — det enda är att de kanske håller ihop lite sämre. Annars har de en perfekt konsistens som gör att det går fint att servera dem utan sked, till och med utan assiett om det skulle vara så. Det brukar gå bra att baka dem med ren havre och glutenfritt mjöl och med margarin istället för smör. Äggen är svårare att ersätta.

Ingefärsrutor — lite ovanliga, och de gör succé överallt! Eftersom smeten inte riktigt är en vanlig kaksmet och eftersom de beter sig lite annorlunda kan det vara bra att baka dem någon gång i förväg och se hur lång gräddningstid det behövs i den ugn man har att tillgå. Halv sats är lagom till sprngform. Vill man servera den med grädde eller glass gör man det, och vill man servera den med färska bär kan man ha kardemumma som smaksättning iställen för ingefära och kombinera med hallon.

Kardemummakaka — en vetebrödsliknande, äggfri kaka att grädda i springform eller gjutjärnspanna. Den smular lite mer än de första två, men står man ut med det kan man dubblera satsen och göra långpannerutor. Eftersom den inte innehåller ägg har jag använt den som utgångspunkt för flera veganversioner, och det har gått fint! Oatlys ”havregurt” och mjölkfritt margarin har jag använt. Färska eller värmda och passerade hallon är perfekt till om man vill anstränga sig lite extra. Det går också att grädda den med bären ditlagda och att ersätta kardemumman med kanel eller med ett par matskedar kakao.

Hoppas att det här blir bra, Mats! Och kanske kan någon mer ha nytta av listan.

1 reaktion på ”Tre oslagbara”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.