Saffransrutor (och lite om Fairtrade-saffran)

Här kommer ett alldeles nytt recept! Jag gjorde det till decembernumret av Vetekornet, Vetlanda pastorats magasin. Det behövdes ett adventsrecept, och jag tyckte att det kunde vara dags att påminna om att det finns etiskt producerad saffran nuförtiden.

Saffranskrokus. Bild: Benyamin Bohlouili, Unsplash

Ingen jul utan ugnens guld

Vad skulle decembers fikastunder vara utan saffran?

Inte alls desamma, tycker många av oss.

Och detta trots att saffran är en så extremt exklusiv vara – den samlas in från pistillerna på crocus sativus, saffranskrokusen, och till ett kilo saffran går det åt mellan 100 000 och 150 000 krokusar.

När saffranskuverten i matbutiken är extra billiga är det alltså inte bara så att vi bakare i Sverige kan spara pengar. Låga priser innebär också att de människor som driver upp blommorna, skördar dem för hand, torkar dem, plockar loss pistillmärkena och torkar och packar saffranet har fått ännu mindre betalt än annars.
Men sedan några år går det också att köpa Fairtrade-certifierad saffran från North & South Fair Trade i Sverige, dels på postorder, dels i Fairtrade-butiker på olika platser.

Rättvist producerad saffran. Bild: North & South Fair Trade

Det Fairtrade-certifierade saffranet kommer från Afghanistan, och importen av det har tre syften: dels att saffransproducenter ska få vettigt betalt, dels att opiumproduktionen i världen ska kunna minska om opiumvallmon ersätts med andra grödor, dels att en svagare drogindustri i längden leder till fred.

Det är i Afghanistan som nio tiondelar av all opiumvallmo i världen odlas, och vinsterna från droghandeln går till talibanerna och till kriminella grupper. Iran är världens största saffransproducent. Men Afghanistan har områden där heta somrar, torrt klimat och lagom kalla vintrar innebär idealiska förhållanden för saffransodling.

I västra Afghanistan ligger provinsen Herat, och för några år sedan startade dess återuppbyggnadsteam och den italienska militärstyrkan i området ett projekt där saffran tar över opiumodlingarna. Bönderna fick hämta gratis saffranskrokuslökar att plantera på sina åkrar.

I ett av distrikten i Herat bildade 480 kvinnliga saffransodlare Ghoryan Women’s Saffron Association. Det var den första helt kvinnliga affärsrörelsen i området, och det var från den som det första Fairtrade-certifierade saffranet i Sverige kom.

Saffransrutor

De här rutorna går snabbt att baka till många (eller till frysen för flera fikastunder) och har lite kladdkakekänsla eftersom de inte innehåller något bakpulver. Rutorna på bilden är bakade med fiberhavregryn och rårörssocker, men det går förstås lika bra med vanliga havregryn och vanligt strösocker. Utöver saffranet är alla ingredienser sådana som går att välja i ekologisk version i de flesta matbutiker – choklad brukar till och med finnas i Fairtrade-märkt.

Ett tips: om du skär bort kanterna för att få jämna rutor, använd dem som biscottipinnar till vaniljglass!

en långpanna full
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter

300 g smör
5 dl socker
½ g saffran
2½ dl havregryn
4½ dl vetemjöl
4 ägg

till dekoration:
ca 50 g mörk choklad

Smält smöret i en stor gryta, låt det svalna något och blanda i sockret med saffranet irört, havregryn och vetemjöl. Rör sedan ner äggen.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Kakan får gärna vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut – känn med en fingertopp så att ytan är torr.
Skär kakan i rutor när den svalnat lite, ringla över smält mörk choklad och dela på rutorna när chokladen har stelnat.

1 reaktion på ”Saffransrutor (och lite om Fairtrade-saffran)”

  1. Så spänbande att läsa om saffransodlingens betydelse och framförallt i Afghanistan! Hoppas kvinnorna får fortsätta jobba nu med det föfärliga styret i landet!
    Mums, måste testa receptet!
    Tack Anna för att du letar upp sånt som är bra för miljö, människor och magar🤗

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.