Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Textilarbete som hopp

Av Posted on Inga taggar 0

Det här var ett uppdrag som jag la ganska mycket tid på i höstas. Och nu tror jag faktiskt att det är klart!

Det är en rapport som Sosthen Amin Latti har skrivit — han är sydsudanes (tillhör en etnisk grupp som heter moru) men bor sedan 2015 i ett flyktingläger i Kiryandongo i Uganda. Lunds stift, som är vänstift med Lui stift i Sydsudan, bad mig att översätta den.

Att läsa om hur ett stort flyktingläger (60 000 invånare!) i Uganda fungerar och inte fungerar gav mig verkligen perspektiv på allt möjligt i min vardag. När Sosthen Amin Latti berättade om hur Covid-19 kom till lägret blev det förstås ännu mer påtagligt hur stora klyftorna mellan fattiga och rika i världen är.

Men något som Sosthen Amin Latti är mycket glad och stolt över, och som också gör mig så glad, är Woman Hope Group. Det började som en textilutbildning för en grupp kvinnor i lägret — en av tankarna var att samla kvinnor från en rad olika etniska grupper och låta dem få utbildning och arbeta tillsammans för att minska spänningarna mellan grupperna i lägret.
Lunds stift har stöttat med bland annat symaskiner och ersättning till kursledarna. Kursdeltagarna har sytt bland annat textilbindor (som unga kvinnor i lägret har frågat efter) och skoluniformer. Och i över ett år nu har de sytt textilansiktsmasker åt UNHCR och fått betalt för det. Fantastiskt att något som är så förfärligt ändå kan betyda n¨ågot positivt för några familjer!

Vill du läsa rapporten? Skicka ett meddelande till mig på annabraw[snabel-a]gmail.com så kommer det en pdf! Eventuellt kan jag ordna den i utskriven form också om ett tag.

En blomma i januari

Av Posted on Inga taggar 0

Några av de vänner som jag skickade julpaket till fick stjärnor eller blommor som min mamma har virkat. Nu kom den här bilden från en av dem. Tänkt vad vackert det kan bli!

Hedersplats

En rolig sak som jag liksom halvberättade häromdagen: Femtimmarskoftan, en modell som jag satte ihop efter att ha läst engelskspråkiga beskrivningar till flera enkla koftor som var mycket lika varandra, har ju funnits i en bok och på min blogg och på Järbos blogg ganska länge nu.

Till boken stickade jag den i ett ekologiskt ullgarn från Marks & Kattens, mjukt men inte så enkelt att tvätta. När jag skulle sticka ett nytt exemplar och ta nya bilder till Järbos blogg skickade Kalle som arbetade där då en stor förpackning med brandgult Raggi-garn — så brandgult blev ”seriefärgen” för alla de olika varianter jag gjorde det året.

Men förra året bestämde Järbo att den skulle få ingå i den ordinarie mönsterkollektionen, och där finns den nu, uppstickad i flera exemplar av någon jag inte vet namnet på, med fina bilder som en för mig okänd fotograf har tagit i vackert vinterväder. Det finns möjlighet att beställa utskrivet mönster (det går också att hämta en fil gratis) och garnförslag och allt!

Visst blev det vackert?

Spara den här länken om du vill kunna komma åt beskrivningen igen, och sprid den gärna!

Energibitar för det nya året

Av Posted on Inga taggar 0

Githa som var en av mina arbetskamrater i Kalmar har börjat det nya året med att göra energibitar och bjuder på sitt recept!

Ingen ugn behövs!

3 dl torkade dadlar
1 dl torkade aprikoser
1½ dl mandlar
1½ dl solrosfrön
1½ dl torkade gojibär
1½ dl torkade blåbär
1½ dl havregryn
2 msk kakao
lite kanel
(Githa har ofta också lite pumpafrön i)

Lägg allt i en matberedare och kör tills alla ingredienser är finfördelade och en lite klibbig massa har bildats. Tryck ut den i en form, till exempel i en liten ugnsform klädd med bakplåtspapper eller plastfolie. Ställ den i kylskåp i några timmar. När massan har stelnat kan du skära den i portionsbitar. Förvara dem i kylskåpet tills du behöver dem — kanske att ta med till arbetet, kanske till träningen eller pausen på promenaden?

På spa

Av Posted on Inga taggar 0

Har berättat om det här för två vänner och min mamma men kom just på att det kanske kan vara inspirerande för någon mer:

I mellandagarna var jag på ett spa som hette Paradiset. På dörren satt en lapp om att man kunde välja olika aktiviketer och behandlingar:
* hårflätning
* yoga
* massage
* pärla pärlplattor
— det fanns ganska många fler, men jag minns inte alla.

Först ledde åttaåringen egenhändigt uppfunna yogaövningar (helt utan meditationsinslag men med intensiv koncentration) och sexåringen var assisterande ledare.
Sedan fick jag ligga på rygg på åttaåringens säng och blunda och ”lyssna på ljudbok” — ett avsnitt ur en sådan där barnbok med elektronik i högerkanten, Astrid Lindgrens julberättelser.

Kan verkligen rekommendera Paradiset och, om man inte har möjlighet att välja just det, spa med liknande utbud! Särskilt detta att pärla pärlplattor tror jag kan vara mycket hälsobringande såhär i gråa januari. Och att lyssna på Astrid Lindgrens röst när hon läser högt.