Kladdkaka med havregryn (ständigt denna kladdkaka med havregryn)

Lika bra att lägga ut det från början, det bästa av alla recept i hela Kyrkkaffe-serien. Det är min mamma som har hittat på det, eller snarare rekonstruerat det efter att en gång på ett kyrkkaffe ha blivit bjuden på något liknande. En kladdkaka med lite egen karaktär (havregrynen gör mer än man kan tro!), seg och kladdkakeaktig men inte värre än att man kan skära den i rutor och äta som en småkaka, god med glass och färska hallon, lagom för pensionärer, perfekt för barnkalas … och vid det här laget har jag fått så många små historier om den att den skulle kunna ha en egen blogg. Dessutom har jag testat en del mindre och mer vilda varianter, så den kommer nog tillbaka här.

en långpanna full
Ugn: 175 grader

300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader. Kakan får gärna vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut. Skär den i rutor när den svalnat lite.

8 reaktioner på ”Kladdkaka med havregryn (ständigt denna kladdkaka med havregryn)”

 1. Pingback: En smaskig utmaning | Kyrkkaffe

 2. Pingback: Nya böcker har landat | Kyrkkaffe

 3. Pingback: World Fair Trade Day | Kyrkkaffe

 4. Pingback: Kyrkkaffebloggen fyller ett år! | Kyrkkaffe

 5. Pingback: Sommarfrossa | Kyrkkaffe

 6. Pingback: Bakstugan i Hara | Kyrkkaffe

 7. Pingback: Hundra kilo kaffe | Kyrkkaffe

 8. Hur lång tid skall denna gräddas i ugn?

  Svar till Anitha:
  Ungefär 20 minuter! Min mamma ville inte säga gräddningstid först, det kan ju vara lite olika med långpannor, men 20 minuter verkar fungera för de flesta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.