Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ingefärsrutor (med massor av havregryn)

Ingefärsrutor

Ingefärsrutor

För ett par veckor sedan var det väldigt bråttom på förlaget. Vi skulle trycka om sex av sju böcker i vad vi borde kalla ”lilla Kyrkkaffe-serien” men oftast lite slarvigt pratar om som ”långpanneböckerna” — den bok som vi har sålt mest av i serien är nämligen Långpannans lov. Nå, varje gång man ska trycka om en bok måste man göra om tryckortssidan lite, och det kräver ett ingrepp av formgivaren. Dessutom har man med lite tur chansen att rätta till saker inne i boken ifall det skulle behövas.

Just i Långpannans lov har det varit ett lustigt fel. När vi fotograferade till den boken blev det nämligen så väldigt hög stämning — lokaltidningen på besök, barn som kom för att vara fotomodeller, alldeles för mycket fika och alldeles för många människor och alldeles för många äggklockor som ringde alldeles för ofta — att vi glömde att fotografera ingefärsrutorna. När jag upptäckte det var fotografen och jag på helt olika håll, och jag frågade så snällt jag bara kunde om han kunde fixa en bild ändå.

Den bild som kom var vacker — perfekt ljus och allt det där — men jag kände inte igen kakorna.

— Är det verkligen ingefärsrutorna? frågade jag.

— JA! grymtade han.

(Han är annars en mycket gladlynt person.)

Så bilden hamnade på rätt sida i boken, men ganska snart kom jag på vad som kunde vara felet.

— Hade ni i en deciliter havregryn istället för en liter? frågade jag.

Det visade sig att detta var just vad som hade hänt. Inte undra på att rutorna såg lite annorlunda ut.

Men den här gången när vi skulle trycka om bad jag om lov att byta ut bilden, och en sen kväll ställde jag in en långpanna i ugnen för att kunna ta bilderna (jag har blivit lite modigare med att fotografera själv) nästa förmiddag. Varsågoda, alla långpannevänner: bilden här är helt rätt och autentisk!

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 l havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl ljus sirap
5 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
1 msk ingefära

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun. Den stelnar när den svalnar! Skär i rutor.