Ingefärsrutor (med massor av havregryn)

Ingefärsrutorna, här bakade med rätt mängd havregryn. Och jag har tagit bilden själv.

*** uppdaterad i oktober 2023 med svar på läsarfrågor ***

För ett par veckor sedan var det väldigt bråttom på förlaget. Vi skulle trycka om sex av sju böcker i vad vi borde kalla ”lilla Kyrkkaffe-serien” men oftast lite slarvigt pratar om som ”långpanneböckerna” — den bok som vi har sålt mest av i serien är nämligen Långpannans lov. Nå, varje gång man ska trycka om en bok måste man göra om tryckortssidan lite, och det kräver ett ingrepp av formgivaren. Dessutom har man med lite tur chansen att rätta till saker inne i boken ifall det skulle behövas.

Just i Långpannans lov har det varit ett lustigt fel. När vi fotograferade till den boken blev det nämligen så väldigt hög stämning — lokaltidningen på besök, barn som kom för att vara fotomodeller, alldeles för mycket fika och alldeles för många människor och alldeles för många äggklockor som ringde alldeles för ofta — att vi glömde att fotografera ingefärsrutorna. När jag upptäckte det var fotografen och jag på helt olika håll, och jag frågade så snällt jag bara kunde om han kunde fixa en bild ändå.

Den bild som kom var vacker — perfekt ljus och allt det där — men jag kände inte igen kakorna.

— Är det verkligen ingefärsrutorna? frågade jag.

— JA! grymtade han.

(Han är annars en mycket gladlynt person.)

Så bilden hamnade på rätt sida i boken, men ganska snart kom jag på vad som kunde vara felet.

— Hade ni i en deciliter havregryn istället för en liter? frågade jag.

Det visade sig att detta var just vad som hade hänt. Inte undra på att rutorna såg lite annorlunda ut.

Men den här gången när vi skulle trycka om bad jag om lov att byta ut bilden, och en sen kväll ställde jag in en långpanna i ugnen för att kunna ta bilderna (jag har blivit lite modigare med att fotografera själv) nästa förmiddag. Varsågoda, alla långpannevänner: bilden här är helt rätt och autentisk!

Prova gärna att smaksätta den med färsk, riven ingefära om du vill — jag vet inte hur mycket som behövs! Lite hackad, syltad ingefära skulle antagligen också bli gott.

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 l havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl ljus sirap
5 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
1 msk malen ingefära

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun — i de ugnar som jag har använt har det tagit ungefär 20 minuter. Den stelnar när den svalnar! Skär den i rutor när den är ljummen eller har svalnat helt.

12 reaktioner på ”Ingefärsrutor (med massor av havregryn)”

  1. Pingback: Bakstugan i Hara | Kyrkkaffe

  2. Tur att man kan googla – höll själv på att ta bara 1 dl havregryn men blev så osäker och sökte på receptet och fann detta – bättre än väntat! Nu har jag printat rätt bild på kakan och satt över den gamla felaktiga i min upplaga av långpannans lov.

    Svar till Susann:
    Hoppas att du blev nöjd med kakan också! Den är en av mina favoriter.

  3. Pingback: Kyrkkaffebloggen julstökar | Kyrkkaffe

  4. Pingback: Psalmboksrutor | Kyrkkaffe

  5. Har precis bakat dessa, men smeten räckte inte till att fylla min långpanna (att trycka ut den gick sisådär) och kakan reste sig inte alls, som jag trott med bakpulver i. Några bra tips?

    1. Hej Anna! Det här är ju ett av mina favoritrecept, och många har hört av sig om det och sagt att det är så fantastiskt, men det är klart att det är lite ovanligt med en så tjock smet — den är mer som en deg. Man måste verkligen trycka ut den i långpannan och se till att det blir jämnt. Jag har inte varit med om att det inte går att fylla en långpanna med en sats, men om du har en stor ugn och ugnsstor långpanna kan det säkert bli lite tunt (och kortare gräddningstid).
      Konceptet är inte att kakan ”reser sig” som en sockerkaka, utan den blåser upp sig lite i ugnen och kollapsar när den kommer ut, och det är det (och havregrynen) som skapar konsistensen som många tycker om. Men om den var platt hela tiden i ugnen också så prova att röra ut bakpulvret noggrannare i vetemjölet nästa gång, och att röra ihop alla torra ingredienser extra noga innan du rör ner dem i smeten.
      Hoppas att du blev nöjd med smaken!

    1. Hej Kerstin! Jag brukar grädda dem i ungefär tjugo minuter. Känn (lätt och snabbt!) med en fingertopp på ytan. Det är bra om hela kakan kan få lite färg, mitten också, men kanterna blir förstås alltid mörkare än resten.
      Hälsningar,

      Anna

  6. Receptet är lite otydligt: ska jag använda ingefärspulver eller färsk ingefära? Ska kakan skäras i bitar direkt när den är klar eller när den svalnat?

    1. Hej Åsa!
      Jag har inte provat med färsk ingefära, och den brukar ju mätas på andra sätt, i centimeter eller i ”en tumme” eller så. Det går säkert jättebra att använda den, men mängden vågar jag inte gissa. En matsked torkad och malen ingefära från glasburk eller påse är det jag brukar använda.
      Föreslår att du låter kakan svalna och stelna och skär den i rutor när den är ljummen eller har svalnat helt.
      Hälsningar,

      Anna

  7. Jag råkade baka med 1dl istället för liter (stress) och tyckte de blev sjukt goda, sega och härliga. Gången efter gjorde jag enligt recept. Båda varianterna blev jättegoda på olika sätt. Sjukt kul att jag hittade det här inlägget och att jag inte var ensam om att läsa fel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.