Det går åt

Förra våren bodde jag hemma hos vänner i London i sex veckor. Det låter ju inte klokt, men de är otroligt gästfria, och de saker som jag arbetade med under den perioden var sådana som jag kunde sköta varsomhelst.

Jag hade funderat mycket på vad jag kunde ta med mig som presenter till dem — inte så lätt! Till slut köpte jag ovanliga knäckebröd av olika slag. De sa inget särskilt om dem, men så åkte jag och hälsade på en väninna på en annan plats i England i ett par dagar, och när jag kom tillbaka fick jag veta att allt knäckebröd var slut och att det var SÅ gott.

Det var då jag erbjöd mig att baka fröknäckebröd åt dem.

Stor skepsis först, och sedan nästan overkligt mycket glädje. Vi utvecklade snabbt flera nya recept som byggde på det första, och jag letade i olika butiker efter fler frösorter att använda. Ett par kände jag inte igen hemifrån, en del som jag tyckte var självklara (oskalade sesamfrön till exempel) hittade jag inte.

Dagen innan jag åkte gick jag till en av de stora matbutikerna och köpte fröpåsar (alltså stora påsar med solrosfrö och pumpafrö och sesamfrö och vallmofrö) och lite stärkelse (vi gjorde de flesta satserna med majsstärkelse, men vi experimenterade också med andra mjölsorter) och fyllde en plastback med dem som hejdåpresent.

Efter det bakade de fröknäckebröd minst ett par gånger i veckan.

I vintras berättade de att de hade slutat — elräkningarna!

Men nu har de börjat igen.

Tre plåtar får plats i ugnen samtidigt. Såhär såg det ut häromdagen:

”När alla tre barnen är hemma räcker tre plåtar i högst 24 timmar”, stod det i meddelandet.

Och dagen efter var den sista burken tom igen.

Här är originalreceptet, som Marita gav mig när jag höll på med Fester med rester och som vi kallade knex i den boken:

en plåt full — antal beroende på storlek
Ugn: 150 grader, ca 70 minuter

2 dl majsenamjöl
2½ dl blandade fröer (till exempel solrosfrö, sesamfrö, pumpafrö och linfrö)
½ tsk salt
3/4 dl matolja, till exempel rapsolja
2½ dl vatten

att strö över:
ganska mycket flingsalt

Rör ihop alla torra ingredienser. Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet, tillsätt det också och rör ihop till en ganska kompakt deg. Tryck ut den tunt och jämnt på ett bakplåtspapper på en plåt och strö över flingsalt (Marita och jag tycker att det är gott med mycket flingsalt, men man kan prova sig fram). Skär med kniv eller sporre i lagom stora bitar.

Grädda knexen i 150 graders ugnsvärme i ungefär en timme och tio minuter eller tills de känns hårda och är lätta att bryta isär i skårorna. Låt dem svalna och förvara dem lufttätt. Servera som de är till en kopp te eller en skål soppa, eller lägg dem på ostbrickan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.