
I helgen var Alice här och hälsade på, och vi bakade ett par mörka limpor som hon tog med sig hem till sina föräldrar.
Jag vet inte hur många gånger jag har hört att den här sortens bröd, med bikarbonat som jäsmedel, är väldigt känsliga när det gäller proportionerna. Men en sak som har retat mig ett tag är att en liter fil eller yoghurt är lagom till två limpor och att man visserligen kan klämma ut det mesta ur paketet men att det sedan när man sköljer det blir så uppenbart att man spolar ner en del i vasken. Så nu la jag till en deciliter vatten att skaka i paketet och lite mer mjöl – och det blev perfekt! En mini-min-anti-matsvinnsinsats som tar kanske femton sekunder extra att göra, varsågoda!
Och kom ihåg: solrosfrön blir gröna i filmjölksbröd. Om man tycker att det ser obehagligt ut kan man helt enkelt utesluta dem, men den gröna färgen är inte farlig och smakar inget heller!
två limpor
Ugn: 175°, ca 90 minuter
5 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl fint rågmjöl
2 dl havregryn
1 dl rågkross
1 dl havremust (mjöl)
1 dl solrosfrön
1½ msk bikarbonat
1½ tsk salt
1½ tsk brödkryddor
1 dl ljus sirap eller honung
1 l filmjölk eller yoghurt
1 dl vatten
till brödformarna:
olja eller smör
grovt rågmjöl eller ströbröd
dekoration:
ett par stora nypor rågmjöl eller grahamsmjöl
Blanda först alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner sirap eller honung (om du har fast honung, värm den lite så att den blir mjuk) och filmjölk eller yoghurt. Häll vattnet i fil- eller yoghurtförpackningen, skaka ordentligt och häll detta också i bunken. Rör ihop allt till en jämn, lös deg eller tjock smet.
Smörj och bröa två 1½-litersbrödformar och fördela smeten i dem. Jämna till den med en slickepott. Strö lite mjöl över och gör mönster i ytan med en gaffel eller en kniv om du vill.
Grädda limporna i 175 graders ugnsvärme i ungefär en och en halv timme.
Ta ut dem, låt dem vila i ungefär fem minuter och vält upp dem på galler. Täck dem med en bakduk och låt dem svalna.
Linda in dem i bakdukar, lägg dem i plastpåsar och (om du har tid) låt dem vila över natten innan du skär upp dem.
Förvara dem gärna i kylskåp, så håller de sig bättre.