Mössor till små nyfödda — ny insamling i sommar!

Bild: privat

Känner ni igen Marita Hasselberg?

Hon har bott och arbetat i Borås de senaste åren och varit praktikant, volontär och sjuksköterskelärare på Nkinga Hospital i Tanzania några perioder.

Precis när pandemin bröt ut förra året flyttade hon och hennes man Carl till Marai Tanzania för att arbeta som missionärer.

När Tanzanias nedstängning började höll de på med att studera swahili och behövde inte träffa så många. Och när det var dags för dem att börja arbeta var allt ungefär som vanligt igen, så Carl har kunnat undervisa i teologi som det var tänkt, och Marita arbetar tre dagar i veckan på sjukhuset i Bunda.

Och nu ni: där behövs det mössor!

Bild: privat

Marita skriver:

Sedan förra våren är min man Carl och jag är utsända av Efs och Dansk Luthersk Mission till Mara vid Victoriasjön.

Tre dagar i veckan arbetar jag på lutherska kyrkans sjukhus i Bunda. Jag är barnsjuksköterska och är på barnavdelningen, på sjukhusets barnavårdscentral och på förlossningen där det finns en prematursal.

Där vårdas för tidigt födda och sjuka nyfödda. Barnen vårdas hud mot hud på mammans bröst för att de ska hålla värmen. En mössa hjälper också till med det.

Bild: privat

En gång när Marita skulle åka till Nkinga för ett par år sedan gjorde vi en liten mössinsamling, och hon tog med sig så många mössor hon bara kunde den gången. Resten tog hon med sig till Bunda förra året. De har kommit till användning!

Marita fortsätter:

De senaste veckorna har det fötts trillingar och många tvillingar, så mitt lilla mösslager är snart slut.

Vi kommer till Sverige på semester i sommar och kan ta med oss mössor tillbaka. Eftersom vi inte har någon adress i Sverige har Ingrid Slättmissionens Hjälpande Hand lovat ta emot mössorna.

Fram till ungefär 15 juli kan man skicka en eller många stickade, virkade eller sydda mössor i valfritt mjukt material och i storlek nyfödd eller prematur till

Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke 2
53294 Skara

Märk paketet Tanzaniamössor!

Det är Ingrid som tar emot paketen, och det enklaste är ju att skicka dem utan avisering — det blir mindre administration för henne på det viset. Men behövs det en e-postadress för avisering så fyll i
info@slattmissionenshjalpandehand.se.

Ingrid brukar skicka tackkort till alla, och hon hälsar att hon inte kommer att göra det under den här insamlingen men att allt ska komma fram! Blir det mer än vad Marita och Carl och eventuella andra Bundaresenärer kan ta med sig så ser Marita och Ingrid till att de mössor som blir kvar kommer till andra nyfödda som behöver dem någonstans i världen.

Marita hälsar:

Om du vill läsa om vårt arbete kan du leta upp vår blogg Hasselbergsitanzania eller följa oss på Instagram där vi har samma namn.

Välkommen att vara med och hjälpa till att värma de små nya!

Bild: privat

P.S. Lite mer om material: mjukt är bra för att det är skönt för små kala huvuden. I övrigt använder man såklart sitt eget goda omdöme — så om man vill använda ull är det till exempel bäst om den inte filtar sig vid tvätt eller fäller mycket fiber. D.S.

P.P.S. Ni är många som frågar om beskrivning — och här är en favorit! D.D.S.