Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Easy Peasy Beanie

*** Uppdatering i juni 2017: Det verkar som om bilderna till den här beskrivningen försvann när den flyttades från den raderade Kyrkkaffe-bloggen och hit till Ett varv till. Nu har jag ersatt dem med nya bilder från Erikshjälpens tidning, nummer 2 2017. De är tagna av sjuksköterskan Marita Hasselberg på sjukhuset i Nkinga i Tanzania där hon arbetade för Skandinaviska Läkarbanken hösten 2016. ***

Här är en beskrivning som redan har blivit populär bland dem som har boken Värma en liten (uppdatering: etta skrevs när boken var ny — nu, sommaren 2017, har den varit slut på förlaget i några år, men den går förstås att beställa på biblioteket). Och inte undra på det — enklare kan det knappt bli! När man väl har fått kläm på hur det hela fungerar räknar man förstås om så att man kan använda det garn man råkar ha hemma.

Det är sydafrikanska Knit One 2 Save One som bjuder på beskrivningen. Tack, Jannice!

***

Easy Peasy Beanie

Eftersom namnet på den här babymössan inte riktigt har samma klang på svenska fick det ingen översättning. Jannice SchneebergerKnit One 2 Save One påminner om att mycket av kroppsvärmen försvinner genom huvudet – en bra stickad babymössa kan bli en livräddare!

Minsta storleken passar en lite för tidigt född om du stickar med stickor nummer 4, största är lagom till en ettåring. Räkna med en garnåtgång på mellan 25 och 50 gram i akrylgarn.

Lägg upp 30 (36) 42 (48) 54 m ganska löst och se till att det blir en ordentlig garnända över.

Varv 1: rm

Varv 2: am

Varv 3: rm

Upprepa dessa 3 v tills du kan räkna till 14 (16) 18 (20) 22 avigstickade “korvar” på både rätsida och avigsida (alltså 84 v för minsta storleken).

Maska av löst och dra igenom en ordentlig garnända.

Använd den ena garnändan till att trä igenom yttersta maskan hela vägen på ena sidan. Dra åt och fäst noga. Detta blir mössans topp.

Använd den andra garnändan till att sy ihop uppläggningskanten med avmaskningskanten.