Easy Peasy Beanie

*** Uppdatering i juni 2017: Det verkar som om bilderna till den här beskrivningen försvann när den flyttades från den raderade Kyrkkaffe-bloggen och hit till Ett varv till. Nu har jag ersatt dem med nya bilder från Erikshjälpens tidning, nummer 2 2017. De är tagna av sjuksköterskan Marita Hasselberg på sjukhuset i Nkinga i Tanzania där hon arbetade för Skandinaviska Läkarbanken hösten 2016. ***

*** Uppdatering i juni 2021: Det har kommit flera frågor om den här mössmodellen nu när många stickar till sjukhuset i Bunda i Tanzania, så jag har kompletterat med ytterligare instruktioner och en bild. ***

Här är en beskrivning som redan har blivit populär bland dem som har boken Värma en liten (uppdatering: detta skrevs när boken var ny — nu, sommaren 2017, har den varit slut på förlaget i några år, men den går förstås att beställa på biblioteket). Och inte undra på det — enklare kan det knappt bli! När man väl har fått kläm på hur det hela fungerar räknar man förstås om så att man kan använda det garn man råkar ha hemma.

Det är sydafrikanska Knit One 2 Save One (uppdatering: tyvärr finns deras webbplats inte kvar längre) som bjuder på beskrivningen. Tack, Jannice!

***

Easy Peasy Beanie

Eftersom namnet på den här babymössan inte riktigt har samma klang på svenska fick det ingen översättning. Jannice SchneebergerKnit One 2 Save One påminner om att mycket av kroppsvärmen försvinner genom huvudet – en bra stickad babymössa kan bli en livräddare!

Minsta storleken passar en lite för tidigt född om du stickar med stickor nummer 4, största är lagom till en ettåring. Räkna med en garnåtgång på mellan 25 och 50 gram i akrylgarn.

Raka stickor går bra — jag stickar alltid på rundsticka för att det är mer hanterbart, men det här är en modell som man stickar fram och tillbaka.

Konceptet är enkelt: du stickar en rektangel, syr/stickar/virkar ihop kortsidorna så att du får en cylinder och snörper ihop cylinderns ena öppning.

Lägg upp 30 (36) 42 (48) 54 m ganska löst och se till att det blir en ordentlig garnända över.

Varv 1: rm

Varv 2: am

Varv 3: rm

Upprepa dessa 3 v (alltså just dessa TRE varv! Det innebär att du efter varv 3 stickar ett varv med räta maskor igen — så det är inte vanlig slätstickning du stickar) tills du kan räkna till 14 (16) 18 (20) 22 avigstickade “korvar” på både rätsida och avigsida (alltså 84 v för minsta storleken).

Maska av löst och dra igenom en ordentlig garnända (eller sticka ihop rektangelns kortsidor samtidigt som du maskar av).

Använd en garnända till att sy eller virka ihop uppläggningskanten med avmaskningskanten.

Använd den andra garnändan till att trä igenom yttersta maskan hela vägen på ena sidan. Dra åt och fäst noga. Detta blir mössans topp.

4 reaktioner på ”Easy Peasy Beanie”

  1. Hej. Nu är mitt lilla bidrag till kampanjen påväg. Hoppas det kommer massor av varma ,sköna kläder år de små 🙂

    Svar till Krisse:
    Härligt Krisse! Någon liten blir varm, och någon mamma blir glad — tack vare dig!

  2. Pingback: Inspiration | Kyrkkaffe

  3. Pingback: Inspiration: stickade mössor, hjälmar och hättor | Kyrkkaffe

  4. Pingback: Ett mösstips från Elin | Kyrkkaffe

Kommentarer är stängda.