Resan runt kriget — igen

Inför Kristi himmelsfärdshelgen i år fick jag berätta om samma helg 1944 och mina morföräldrar och nästan 30 andra missionärer och ett stort kryssningsfartyg igen.

Den här gången var det tidningen Sändaren som ville att deras läsare skulle få ta del av berättelsen, och eftersom den tidningen ges ut av det samfund som består av bland annat tidigare Svenska Missionförbundet berättade jag mer ur de missionärernas vinkel den här gången.

En av dem var Göte Egfors från Madesjö nära Nybro i Småland. Han och hans fru Saida sändes ut av Svenska Missionsförbundet för att arbeta i Kongo — det var en stor verksamhet där, ungefär hundra svenska missionärer fördelade på många platser.

Men Saida dog några månader efter att de hade kommit fram, och barnet som hon precis höll på att föda dog också.

Här är uppslagets första sida.

Här är den andra, och här berättar också Mats Egfors, son till Göte, om sin pappa och om sin familjs missionshistoria.

På den svartvita bilden med människor runt ett bord sitter mina morföräldrar och dricker kaffe och äter något gott ombord på fartyget. Det blev deras hem i flera veckor — för att komma fram var det tvunget att ta dem liksom runt kriget, så de reste långt norrut och sedan utmed Brasiliens kust innan de kom fram till Sydafrika. Och de var bara ungefär 40 passagerare ombord på ett fartyg som före kriget hade haft 1500!

Du som vill veta mer om resan och tycker att det blir för smått här kan läsa en tidigare version som var med i tidskriften Uppdrag Mission förra året.