Musiklägrets avslutningstårta

Här är ett av favoritrecepten från den tid när jag höll på hur mycket som helst med recept!

Bild: Ingrid Lundqvist

Ingrid skickade den här bilden från Hjelmseryd, där musiklägret fortfarande äger rum var je sommar och där tårtan fortfarande serveras i samband med musikvespern. I boken (som kom ut 2004 — det är ju inte klokt!) gjorde vi den med skivor av inlagd persika, men när det går att få tag på svenska jordgubbar är det förstås dem man helst vill ha. Äggvitorna använder man till marängen och äggulorna till krämen.

Jag vet inte vem som bakade tårtorna och la ihop dem i år, men Maria som gav mig receptet arbetar faktiskt fortfarande i köket!

en halvlångpannestor tårta (eller baka dubbel sats för att få en långpannestor)
Ugn: 125 grader, ca 65 minuter

4 äggvitor
3 dl socker
3 dl puffat ris

kräm:
4 äggulor
1 dl grädde
1 dl socker
1 msk maizenamjöl eller potatismjöl
125 smör
1 msk vaniljsocker

ovanpå:
vispgrädde
färsk eller konserverad frukt
riven blockchoklad eller strössel

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i socker och rör till en styv marängmassa och rör sedan ner riset.

Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen, 125 grader varm, i ungefär 65 minuter.

Blanda äggulor, grädde, socker och maizenamjöl eller potatismjöl i en kastrull och låt blandningen sjuda tills den tjocknar till en kräm. Rör om hela tiden! Rör ner smör och vaniljsocker och rör tills krämen är jämn igen. Låt den svalna lite.

Dela den gräddade marängen i två halvor (tårtan blir alltså hälften så stor som marängen). Bred ut krämen på den ena halvan och lägg den andra ovanpå. Vispa grädden och bred den ovanpå den andra halvan. Garnera med till exempel jordgubbar eller skivad konserverad persika och strö över strössel eller riven blockchoklad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.