Femtimmarskoftan och allt som har hänt med den

** Uppdatering i juni 2017: nu ska alla länkar i det här inlägget fungera igen! Nya bilder eftersom de gamla försvann i en bloggflytt. ***

Här kommer ett gammalt inlägg i repris — för att det var så bra att ha! Jag skyndar mig att kopiera det innan alla länkar försvinner för gott. Vi får se vart de leder sedan när den tidigare bloggen försvinner.

***

En bukett Femtimmars-modeller, stickade i Simrishamn. Foto: Ingrid Ahnelöv

Igår morse var jag hemma hos Kerstin och intervjuade henne om stick-och-språk-caféet i Kroksbäck. Det kommer i en ny bok snart — inte en stickbok, utan en fikabok, men i alla fall!

Hon berättade att en av deltagarna så gärna ville sticka Femtimmarskoftan men inte hade vant sig vid att läsa beskrivningar.

Då kom jag att tänka på Majas och min plan på en Femtimmarskoftan-knit-along. Det är flera år sedan vi talade om den nu, men visst är det en bra idé? Den stupade på att jag inte kan ta bilder av mig själv när jag gör vridna omslag, och det är de vridna omslagen som flest hakar upp sig på. Och så var det också det att jag så sällan stickar i dagsljus, och utan dagsljus blir det verkligen inga roliga bilder. Men i sommar kanske?

Här kommer, så länge, en inspirationslista med allt som har hänt med Femtimmarskoftan sedan jag upptäckte den. Jag drömmer om att räkna ut olika storlekar, och funderar på att göra en åkpåse och en luvkofta och möjligen en overall. Kanske händer det en vacker dag — eller också har någon av er som läser det här redan provat. Berätta gärna i så fall!

Här är koftorna:

Femtimmarskoftan — ett exemplar som lämnades in i samband med hjälpstickningsdagen i Höör förra året. Är det någon som känner igen den som sin? Den fick åka vidare till Syrien.

Femtimmarskoftan — början till alltihop (för mig i alla fall)

Femtimmarskoftan med knappar

Femtimmarskoftan med bubbelränder

Femtimmarströjan (med raglanknäppning)

Femtimmarsollen

Femtimmarsollen med knapp

Blixterbodakoftan

Det brukar komma många frågor om andra storlekar … och för ganska länge sedan gjorde jag en lista med samlade upptäckter och trick. Den finns här. Här har Ylva skrivit om hur hon använder grundbeskrivningen för att göra en lite större storlek.

Några har också hittat The seven hour toddler sweater och blivit så glada. Det blev jag med — och sedan insåg jag att det helt enkelt är Femtimmarskoftan med knapprad och i ett lite grövre garn. Nåja.

Västarna har ju också blivit flera stycken:

Treochenhalvtimmesvästen

Änglavästen

Treochenhalvtimmesvästen med knapphålsrad

Treochenhalvtimmesslipovern

Treochenhalvtimmesslipovern med knapp

Treochenhalvtimmesvästen utan ränder

Viktigt sällskap:

Enochenhalvtimmesmössan

Mössa till Femtimmarskoftan med bubbelränder

Fler idéer och modeller? Jag blir bara glad för kompletteringar!

Treochenhalvtimmesvästen med knapphålsrad, stickad och fotograferad av Heleena.

— Och garn?

De första fyra koftorna stickade jag i Marks & Kattens Eco Ull. Det är kanske inte så lämpligt för kläder till nyfödda egentligen — visserligen är det mycket mjukt, men det är inte så enkelt att tvätta.

Senare har jag stickat mycket i ett brittiskt akrylgarn och ännu mer i Järbo Raggi. Men finns det något riktigt miljövänligt OCH nyföddvänligt alternativ? Hoppas att någon vill berätta för mig — jag lovar att berätta vidare!