Hmmm, det här är kanske inget nytt mönster egentligen — det är bara ytterligare en variant på Femtimmarskoftan (och Treochenhalvtimmesvästen). Men eftersom resultatet ser annorlunda ut blev det ett nytt namn, både för okets (tänk på de där änglabokmärkena som är bara vingar och ett huvud) och de små molnens skull. Garnet är ett flerfärgat nystan Sport från Falkgarn. Ett hekto gick åt. Stickor nummer 5. Emelie som fyller ett år om två veckor passar bra i den, men jag skulle gissa att man kan använda den från ungefär tre månader.
Innan vi börjar: ett stort tack till alla syföreningsmedlemmar i Tibro pastorat som firade Internationella kvinnodagen tillsammans med mig igår. Vad många ni var! Och vilka smörgåsar! Och vilka tårtor! Och vad roligt det var att prata med er!
Såhär stickar man Änglavästen:
Ökning: sticka en maska i bakre maskbågen och en i främre
Omslag: lägg till en maska genom att lägga en baklängesögla om höger sticka
Lägg upp 47 m (detta är halskanten) och sticka rätstickning i 5 v.
Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.
Varv 7–9: rm.
Varv 10: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.
Varv 11–13: rm.
Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt.
Varv 15–17: rm.
Varv 18: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut.
Varv 19–21: rm.
Varv 22: dags att markera framstycken, ”axlar” och bakstycke. Fyra markörer behövs.
6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.
1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena axeln, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, upprepa från * till * 2 ggr, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.
1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra axeln, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.
Varv 23: rm.
Varv 24: rm, och gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.
Varv 25: rm.
Varv 26: som v 24. Nu ska det vara 139 m totalt.
Varv 27: som v 23.
Sticka nu 22 rm, maska av 27 m (axel), sticka bakstyckets m, maska av 27 m (andra axeln) och sticka klart varvet.
Vänd och sticka 3 rm, am över framstycke, rygg och andra framstycket tills det är 3 m kvar och så 3 rm. Fortsätt med rm på rätvarven och med 3 rm som början och avslutning på avigvarven i minst 15 cm (västen på bilden har så många varv som jag gissade att garnnystanet skulle räcka till). Avsluta med 8 v rm och maska av.
Virka snoddar att ”knäppa” västen med. En metod är att lägga garnänden på koftan, sticka virknålen ner och upp vid den rätstickade kanten, dra upp första öglan och virka luftmaskor till lagom längd. Ta av garnet med en ordentlig bit tillgodo (minst två gånger snoddens längd), dra det igenom sista maskan och trä det sedan hela vägen tillbaka till koftan. Fäst både ”starttråden” och ”sluttråden”. På det sättet blir fästet lite mer slitstarkt och snodden en aning kraftigare.
Knapphål? Vill du sticka en väst med knappar och knapphål? Lägg till 4 m vid uppläggningen och gör de rätstickade kanterna 5 m breda. Gör ett knapphål genom att maska av tredje och fjärde maskan på ett varv och sedan på nästa varv göra två omslag på samma plats, eller genom att sticka ihop 2 m och göra ett omslag direkt efter.
P.S. Om du testar mönstret och hittar något fel, så berätta gärna. Och om det fungerar bra, så skicka gärna en bild eller en bildlänk! D.S.
Oj, så sött! Och vilket vackert namn! Vilken liten flicka vill inte ha en änglaväst? I helgen läste Monika (min svärmor) en tysk gammal sagobok för Greta som handlade om en liten ängla-bebis som ramlade ner på jorden från sitt moln i himlen, och gick för att söka efter sin jordiska mamma. Kom att tänka på den sagan igen nu:)
Fint att bara sticka räta varav i oket tycker jag. Tänk vad det där mönstret är utvecklingsbart! Det fattas bara en vuxenmodell också…
Vad snällt att du skickade vidare frågan om de isländska semlorna!
Hälsningar från Maja
Vad roligt att du gillar den! Jag borde ha gått närmare med kameran men det upptäckte jag först när det var för sent — när jag hade lämnat västen hos rödhåriga lilla Emelie. Hon klär i blått!
Någon dag ska jag se om det går att ”transponera” idèn till vuxenstorlek …
Hälsningar från Anna
Pingback: Återvunnen efterrätt | Kyrkkaffe
Hej har du inte missat några varv,som varv 28 står det på varv 26 etc
Svar till Annettehe:
Oj, den här beskrivningen har legat ute länge och ingen har reagerat tidigare! Jag ska titta på den. Mest sannolikt är att det går bra att strunta i varvsiffrorna och bara fortsätta. Modellen är nämligen en variant av Treochenhalvtimmesvästen där jag har plockat bort startvarven och sedan tydligen missat att fortsätta med förskjutningen … Tur att den inte är publicerad i någon bok än utan bara här!
Pingback: Inspiration | Kyrkkaffe
Pingback: Inspiration: stickade västar | Kyrkkaffe
Hej!
I beskrivningen står det även att alla avigvarv ska stickas som i varv 5. Eftersom jag stickade Treochenhalvtimma-västen innan Änglavästen satt redan tre räta i början och slutet på varje varv för mig (i ditt mönster är varv 5 ett varv med räta maskor).
Hälsningar Elin B-F
Svar till Elin:
Tack Elin — vilken miss. Är det begripligt nu med rättningen?
Pingback: Femtimmarskoftor till Mpongwe | Kyrkkaffe
Pingback: Flitiga provstickare | Kyrkkaffe
Har stickat så många treochenhalvtimmars västar och femtimmars koftor, så varv 5 blir som Elin skriver, tre rätta, aviga och tre rätta, sitter liksom i ryggmärgen nu:)
Gillar verkligen de beskrivningarna så mycket, men ska prova mig på denna, förändring förnöjer:)
Finns den i någon av böckerna?
Svar till Yvonne:
Den kommer i en ny bok i höst!
Pingback: Tack för igår! | Kyrkkaffe