Mössa till koftan med bubbelränder

Koftan har fått sällskap av en liten mössa.
Koftan har fått sällskap av en liten mössa.

Det här är så enkelt att det nästan inte är en beskrivning, men jag bjuder på den i alla fall:

Den nya lilla koftan, Femtimmarskoftan med bubbelränder, behövde sällskap. Så det blev en liten mössa med bubbelränder.

Om jag hade haft mer av det vita skulle jag såklart ha stickat bubbelränderna med det, men nu blev det i alla fall en tunn vit rand med den lilla bit som fanns kvar.

Såhär:

Lägg upp 60 m (på samma stickor och med samma garn som du använde till koftan, så ska proportionerna stämma — koftan är som bekant lite liten i halsringningen, och det i sin tur gör inget, för knytbandet sitter en bit ner och det blir ett slags halv-V-ringning) och sticka 9 v rätstickning.

Sticka slätstickning i 2 v. (Ett av dem blev alltså i en annan färg på den här mössan.)

På närmare håll.
På närmare håll.

Första bubbelvarvet: 1 rm (kantmaska), sticka 2 m tills r tills 1 m återstår, 1 rm (kantmaska).

Andra bubbelvarvet: 2 rm, 1 rm i tråden mellan m, 1 rm, 1 rm i tråden mellan m, fortsätt likadant fram till kantmaskan som stickas r. Nu ska det vara 60 m på stickan igen.

Upprepa bubbelvarven och sticka sedan slätstickning i ca 25 v. Maska av.

Vik rektangeln dubbel med avigsidan ut och sy eller virka ihop kortsidorna så att det blir en ”tub”. Vik sedan om ”tuben” så att sömmen hamnar mitt på istället för utmed ena kanten (ja, hur förklarar man detta? Det är samma grundidé som för en rad tidigare mössbeskrivningar, men inte har jag kommit på det optimala och helt tydliga sättet att berätta hur man gör …). Sy ihop mössans överkant. Vänd den så att rätsidan kommer ut.

Tänk på hur en papperskasses botten brukar se ut — platta till mössans hörn ”på andra hållet” och fäst dem mitt på toppsömmen med några stygn.

Nu åker de här båda till en nyfödd som behöver dem!
Nu åker de här båda till en nyfödd som behöver dem!

(Om man ordnar sig en ganska lång extratråd vid uppläggningen kan man använda den till att sy kortsidessömmen, och tar man till lite extra efter avmaskningen kan man sy först åt ena hållet, vända och fästa det hörnet, vända tillbaka, sy åt andra hållet, vända och fästa det hörnet och till slut fästa båda trådarna. Men det kan jag inte alls förklara med ord, så ni som förstår hur jag menar kan göra så, och ni som inte förstår: ursäkta, vi får ses någon gång så att jag kan visa …)

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.