Dags att packa

Torbjörn har skickat så fina bilder till mig — så nu när det fungerar att lägga ut större bilder här igen skyndar jag mig att dela med mig av dem!

Fullt av hjälpstickat i Hyllie Park-kyrkan i Malmö. Foto: Torbjörn Carlsson

Det är språk-och-stick-caféet i Kroksbäck i Malmö som har haft sin terminsavslutning.

Från början var det ett hjälpstickningscafé som Kerstin, Linda och Birgitta bjöd in till i Hyllie Park-kyrkan, men efter ett tag bestämde sig medlemmarna för att bjuda in SFI-elever också — att göra något praktiskt tillsammans kan vara ett bra sätt att komma igång med språket. För att det skulle vara enkelt för dem att vara med frågade Kerstin och de andra om de kunde ha caféet i SFI-lokalerna i Kroksbäck, precis när de flesta lektionerna slutar, och det gick bra! Sedan dess är det stickare av många nationaliteter som är med och bidrar.

IMG_6357_s

Alla som är med och stickar får välja om de vill sticka till sig själva och sina familjer eller hjälpsticka — och det ser ut som om ganska många väljer att hjälpsticka!

När det hela började hade Kerstin läst om Sticka & skicka-insamlingen i Hemmets Journal, och eftersom hon är volontär i en av Erikshjälpens second hand-butiker i Malmö var det ganska naturligt för henne att stötta Erikshjälpens arbete också med stickandet. Erikshjälpen, Läkarmissionen och Human Bridge samarbetar om startpaket för nyfödda. Paketen har ett bestämt innehåll och delas ut på förlossningsavdelningar i många länder. De räddar liv på både barn och mammor eftersom ryktet om fina kläder, handduk, tvål och filt gör att fler mammor tar sig till sjukhuset eller kliniken i tid före förlossningen istället för att försöka föda hemma.

IMG_6365_s

Här berättar Kerstin för alla i kyrkan om vad som har hänt under våren och vart kläderna ska få åka.

IMG_6369_s

Den som tittar noga på linorna kan känna igen en och annan modell — Yemenvästen, till exempel, och Treochenhalvtimmesvästen, och Enochenhalvtimmesmössan.

IMG_6371_s

När jag läste om en sådan här ”upphängningssöndag” första gången var det en hjälpstickningsgrupp i en engelsk församling som berättade. De hade fyllt koret i sin kyrka med mössor till nyfödda (Save the Children hade en stor kampanj), och i gudstjänsten hade de bett för alla barn som behövde mössorna. Birgitta som är en av den här hjälpstickningsgruppens medlemmar är också Hyllie Park-kyrkans pastor, och jag tror att hon förstår sådana idéer väldigt bra!

IMG_6372_s

Nu skulle man förstås gärna vilja veta hur många filtar det är, och hur många västar och koftor … Jag ska fråga Kerstin!

Du som bor i Malmö och vill vara med på språk-och-stickcafé i höst: skriv en kommentar här nedanför, så ska jag sätta dig i kontakt med Kerstin!

Du som har stickor, virknålar och/eller garn som du kan tänka dig att ge till gruppen: samma för dig!

Alla som vill hjälpsticka är mycket välkomna, och alla som vill bidra också.