Treochenhalvtimmesvästen utan ränder

Femtimmarskoftan är Kyrkkaffebloggens och hjälpstickningsböckernas mest spridda modell, det kan man nog säga utan att överdriva.

Och Treochenhalvtimmesvästen kommer i och för sig långt efter, men jag skulle ändå gissa att den är tvåa.

Det lustiga är att när jag började titta på Femtimmarskoftan — den finns i många olika versioner på amerikanska sticksidor — såg jag att den ibland kallades The Five Hour Baby Boy Sweater. Varför det? Jo, för att ränderna var ett sätt att göra den mer pojkaktig jämfört med en tidigare modell som hade ett slags hålmönster på oket. (Som om det skulle spela någon roll, va?) Den kallades också The Weekend Sweater på något ställe, och jag kan avslöja att första gången jag stickade den så tog det nog mer en hel helg än fem timmar, inte minst eftersom jag var så osäker på om jag läste rätt …

Hur som helst, det där att inte göra ränder har jag funderat på, och jag gjorde ett par försök att prova för några månader sedan. Det jag lärde mig då var att fluffigt garn — jag hade köpt Marks & Kattens ekologiska ullgarn — gör att hålen inte syns. (Poängen den här gången var ju att hålen skulle synas.) Sedan gick jag på Lindra Second Hand och hittade ett lite tjockare akrylgarn, och det passade bättre. Varsågoda, här kommer Den oregelbundet hålmönstrade treochenhalvtimmesvästen!

(Den följer alltså samma princip som sina ”storasyskon”. Hittar ni några sifferfel så är det min hjärna som inte riktigt har hängt med — säg gärna till i så fall! Och ni som vill placera hålen i något mer regelbundet mönster, gör det och skicka in en reviderad beskrivning om ni vill!)

***

Hålmönster istället för ränder.
Hålmönster istället för ränder.

Den oregelbundet hålmönstrade treochenhalvtimmesvästen

Använd stickor nummer 4–6 och räkna med en garnåtgång på 50–100 gram.

Ökning: sticka en maska i bakre maskbågen och en i främre, eller gör din favoritökning

Omslag: lägg till en maska genom att lägga en vriden ögla om höger sticka

Hålmönsterökning: sticka en maska i tråden mellan den senast stickade maskan och den som står näst i turordning (eller lyft upp själva tråden som en maska om du vill det)

Lägg upp 33 m (detta är halskanten) och sticka rätstickning i 4 v.

Varv 5: 3 rm, am tills det är 3 m kvar, 3 rm (såhär stickas alla am-varv som går från kant till kant).

Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 4 m, gör en ökning och sticka 3 m vanligt. Nu är det 47 m på stickan.

Varv 7: som v 5.

Varv 8: rm.

Varv 9: som v 5.

Ränder blev det mest för att det vita garnet inte räckte.
Ränder blev det mest för att det vita garnet inte räckte.

Varv 10: 4 rm, *sticka 1 m i tråden mellan m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, sticka 1 m i tråden mellan m och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.

Varv 11: som v 5.

Varv 12: rm.

Varv 13: som v 5.

Varv 14: 5 rm, *sticka 1 m i tråden mellan m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, sticka 1 m i tråden mellan m och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.

Varv 15: som v 5.

Varv 16: rm.

Varv 17: som v 5.

Varv 18: 6 rm, *sticka 1 m i tråden mellan m, 5 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, sticka 1 m i tråden mellan m och sticka 5 m som vanligt.

Varv 19: som v 5.

Varv 20: rm.

Varv 21: som v 5.

Varv 22: 6 rm, *sticka 1 m i tråden mellan m, 6 rm*, upprepa till varvets slut.

Varv 23: som v 5.

Och så ska den ju knäppas. Ungefär i den här höjden passar det bra att sätta fast virkade snoddar eller en knapp och en ögla.
Och så ska den ju knäppas. Ungefär i den här höjden passar det bra att sätta fast virkade snoddar eller en knapp och en ögla.

Varv 24: rm.

Varv 25: som v 5.

Varv 26: dags att markera framstycken, axelpartier och bakstycke. Fyra markörer behövs. 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.

1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena axelpartiet, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är bakstycket, som nu ska vara 37 m.

1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det andra axelpartiet, som nu ska vara 23 m. 1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

(Vill du ha ett mer synligt hålmönster här också, så sticka i tråden mellan m istället för att göra vridna omslag!)

Varv 27: 3 rm, am fram till första markören, rm fram till andra markören, am fram till tredje markören, rm fram till fjärde markören, am tills 3 m återstår — de stickas r.

Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och och i maskan efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.

Varv 29: som v 27.

Varv 30: som v 28.

Nu ska det vara 139 m totalt.

Varv 31: som v 27.

Sticka nu 22 rm, maska av 27 m (första axelpartiet), sticka bakstyckets m, maska av 27 m (andra axelpartiet) och sticka klart varvet.

Vänd och sticka slätstickning över framstycke, bakstycke och andra framstycket (med alla avigvarv som v 5) i minst 20 v. Avsluta med 8 v rm och maska av.

Virka snoddar att ”knäppa” västen med.

Knapphål? Vill du sticka en väst med knappar och knapphål? Lägg till 4 m vid uppläggningen och gör de rätstickade kanterna 5 m breda. Gör ett knapphål genom att maska av tredje och fjärde maskan på ett varv och sedan på nästa varv göra två omslag på samma plats, eller genom att sticka ihop 2 m och göra ett omslag direkt efter.

3 reaktioner på ”Treochenhalvtimmesvästen utan ränder”

 1. Carol Thuresson

  Tycker det blev dekorativt med de små hålen så där!
  Och kanske kommer Femtimmarskoftan kunna få ytterligare ett namn: ”Carols Femårstvekanskoftan”.
  Känns som rena grekiskan för mej att försöka läsa dessa mönster. Men det SKA gå! Vilket år som helst.. 😉

  Svar till Carol:
  Det är bara att sätta igång! 🙂

 2. Hej, jag undrar om denna sidan kommer att vara kvar eller den kommer att tas bort? Så tråkigt att du försvinner härifrån 🙁 Jag hoppas att du går mot något riktigt roligt och jag önskar dig all lycka framöver 🙂

  Svar till Maria:
  Tack för den omtänksamma hälsningen!
  Som jag har förstått det kommer sidan att finnas kvar tills vidare. Det kommer inte att vara någon som tar över och fortsätter blogga. Men mönster och recept finns kvar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.