Femtimmarskoftan i andra storlekar

Femtimmarskoftan stickad av Anna-Stina i Sturefors till Sticka & skicka-insamlingen.
Femtimmarskoftan stickad av Anna-Stina i Sturefors till Sticka & skicka-insamlingen.

Visst är Femtimmarskoftan bra?

Men mönstret finns bara i en storlek …

Ulrika har hört av sig med en fråga: skulle inte alla som har gjort egna variationer av det för att få till andra storlekar kunna berätta vad de har gjort, så att den som vill sticka en lite större kofta men inte har så mycket tidsutrymme för experiment kan få lifta lite?

Vi gör ett försök!

De första koftorna stickade jag med stickor nummer 6 och Marks & Kattens ekologiska ullgarn (inte babyullgarnet). Jag har gett bort alla de koftorna men skulle gissa att de passar de flesta barn upp till 3–4 månader.

Sedan har jag stickat massor (ja, faktiskt massor) av Treochenhalvtimmesvästar med stickor nummer 4 och olika restgarner. Det blir en bra storlek för nyfödda.

Jag har också stickat ett par koftor med stickor nummer 7 och ett importerat akrylgarn som jag uppfattade som turkiskt (!) — det verkar finnas lite varstans, men jag kommer inte ihåg vad det heter. Jag förlängde ”kroppen” lite och möjligen ärmarna också. De blev lagom till ett par 1½–2-åringar, och en fyraåring som jag känner lånade lillasysters kofta och tyckte att det var snyggt med trekvartsärm, så vidden är nog tillräcklig för lite större storlekar, man får sticka längre ärmar och ”kropp” bara.

Från Kristina i Gislaved till Sticka & skicka.
Från Kristina i Gislaved till Sticka & skicka.

Maja stickade sin första Femtimmarskofta med ännu grövre stickor, tror jag, och fick en kofta som var lagom till en treåring. Här är den.

Martina skriver: Har använt Drops Cotton Light och stickor nummer 3,5 — uppskattningsvis blev det strl 50.
Håller på med en till min stora tös som drar 134/140 i kläder, har Järbo Molly och stickor 8 samt har förlängt liv och ärmar. Påbörjade en i Molly och stickor nummer 6, men repade, för den blev inte bra i bara rätstickning. Storleken hade nog passat 2—4 år grovt uppskattat …

Lizzie skriver: Jag testade att sticka koftan med stickor 10 och garnet Novita Fiesta (som är till stickor nummer 7–8) och fick en kofta som räcker till en 4–5-åring. Det enda jag fick ”ändra” var att lägga till ett par varv på ärmarna, men det var ju enkelt att mäta på dottern så att de räckte till. Sedan även längden drog jag till med lite extra varv så att den skulle räcka ner ordentligt över rumpan. Helt suverän beskrivning och mycket användbar. Gjorde västen till min 3-åring med sticka 9 som Maja på Husmorsskolan gjort. Kommer absolut göra flera både koftor o västar, de var såå roliga att sticka!

Jag blev först så väldigt glad när jag läste att det fanns en 7-hour toddler sweater och trodde att någon hade gjort de där omräkningsexperimenten som jag inte har mäktat med än, men det är faktiskt Femtimmarskoftan i repris, det är bara det att upphovskvinnan har lagt till de två maskorna i varje sida för knappar och knapphål (framkanterna blir alltså fem maskor breda istället för tre) och förlängt ärmarna och ”kroppen”.

Från Gudrun i Ösmo till Sticka & skicka.
Från Gudrun i Ösmo till Sticka & skicka.

Här är ett tips för den som vill sticka större storlekar men inte experimentera med själva ökningarna:

Lägg upp 47 maskor och sticka 4 v rätstickning. Hoppa rakt in på v 7 och gör alla ökningarna som det står. På det här viset får koftan en lite vidare halsringning. När du kommer till v 28, upprepa det och v 29 tills oket är tillräckligt långt. Sticka sedan klart som i beskrivningen men mät ärmlängden och längden på mottagaren eller på ett plagg som passar.

***

Hoppas att någon eller några vill hjälpa till med att fylla på storlekslistan — och om det är så att någon till och med har räknat om maskantal och ökningsvarv och antal ökningsvarv tar jag (och Ulrika) förstås extra gärna del av resultatet!

***

Uppdatering: här är en annan uppifrån-och-ner-kofta med jämnt spridda ökningar i oket — den har en lite annorlunda mönstereffekt men är annars mycket lik Femtimmarskoftan. Och den har fler maskor! Det är alltså en babykofta, men den är konstruerad för tunnare garn. Borde gå att ha som utgångspunkt för större koftor om man stickar med tjockare garn. Vem vill prova? Tack till Jessica för tipset!

7 reaktioner på ”Femtimmarskoftan i andra storlekar”

 1. Marianne Manderbacka

  Tack så jättemycket för jobbet ni lagt ner på att förstora koftan <3
  Jag försökte själv, men krånglade till det något otroligt, tänk 🙁
  och så var det egentligen ganska enkelt.
  Vad duktiga ni är 🙂
  Stor kram till er
  Marianne

 2. Så här har jag räknat om femtimmarskoftan för att kunna sticka den med tunnare stickor och garn. Det bör ju fungera även för att sticka den i större storlekar.
  Jag har försökt kolla så att jag skrivit rätt siffror överallt, men jag vågar inte lova att jag lyckats

  Femtimmarskoftan i en större version

  Lägg upp 47 m och sticka rätstickning i 4 v.
  Varv 5: 3 rm, am tills det är 3 m kvar, 3 rm (såhär stickas alla am-varv som går från kant till kant).
  Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.
  Varv 7: som v 5.
  Varv 8 och 9: rm.
  Varv 10: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.
  Varv 11: som v 5.
  Varv 12 och 13: rm.
  Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m vanligt. Nu är det 89 m på stickan.
  Varv 15: som v 5.
  Varv 16 och 17: rm.
  Varv 18: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt. 103 m
  Varv 19: som v 5.
  Varv 20 och 21: rm.
  Varv 22: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 6 rm*, upprepa till varvets slut. 117 m
  Varv 23: som v 5.
  Varv 24 och 25: rm.
  Varv 26: dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.
  6 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 22 m.
  1 rm, 1 omslag, 7 r, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 7 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 26 m.
  1 rm, 1 omslag, *7 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, upprepa från * till * 2 ggr, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 41 m.
  1 rm, 1 omslag, 7 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 7 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 26 m.
  1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket. 22 m
  Varv 27: som v 5.
  Varv 28: rm
  Varv 29: som varv 5
  Varv 30: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 145 m totalt.
  Varv 31: som varv 5.
  Varv 32: rm
  Varv 33: som varv 5
  Varv 34: som v 28.
  Varv 35: som v 5.
  Sticka nu 24 rm, gör 2 omslag, sticka 30 rm (ärm), gör 2 omslag. Vänd och sticka 27 v slätstickning på de 34 m som nu utgör ärmen. (Resten av koftan sitter kvar på stickorna under tiden, ena framstycket på ena sidan och rygg, andra ärmen och andra framstycket på andra sidan. Det blir lite trångt, men det går.)
  Minska för handleden: 2 rm, 2 tills, 4 rm, 2 tills, 3 rm, 2 tills, 4 rm, 2 tills, 3 rm, 2 tills, 4 rm, 2 tills, 2 rm. Nu ska det vara 28 m kvar.
  Sticka 7 v rm och maska av.
  Sticka bakstyckets m r, gör 2 omslag, sticka 30 rm (andra ärmen), gör 2 omslag. Vänd och sticka färdigt denna ärm likadant som den första.
  Sticka andra framstyckets m r, vänd och sticka slätstickning över framstycke, rygg och andra framstycket (med alla avigvarv som v 5) i minst 15 v (koftan på bilden har 27 v). Avsluta med 8 v rm och maska av.

 3. Jag undrar varför det på varv 24 görs omslag? Varför inte bara öka? Nu när jag gjorde omslag så blev det ett hål i stickningen. Undrar vilken idén är med omslagen?
  Var finns bild på Ylvas tröja?

  Svar till Salix:
  Vad roligt att du stickar Femtimmarskoftan!
  Att det är omslag på varv 24 beror helt enkelt på att det var så jag uppfattade beskrivningen när jag översatte den … Du kan göra vilka ökningar du vill för att komma upp i samma antal maskor. Jag brukar göra vridna omslag och det brukar inte bli några hål, så jag har inte tyckt att den behöver ändras, men prova!
  Ylva har inte skickat någon bild, men vi kan ju fråga henne om hon har någon.

 4. Pingback: Frågor om Femtimmarskoftan | Kyrkkaffe

 5. Får inte till varvet med markörerna för det är för lite maskor när jag går till v 7 efter de första fyra varven. Vad gör jag för fel.

  1. Hej Ann-Kristin!
   Det är ju svårt att gissa vad som blir fel när man inte kan se och räkna, och det inlägg som du har kommenterat är ju inte en komplett beskrivning, men jag försöker lite:
   Det är samma antal ökningar på alla ökningsvarv i början, 14 stycken, i stort sett jämnt utspridda.
   Så om du börjar med 33 eller 47 maskor och ökat 14 maskor på ökningsvarven kommer det att resultera i rätt antal maskor.
   En sak som en del har hört av sig om är markörvarvet eller delningsvarvet, det som heter varv 26 i originalbeskrivningen. Det har stämt hela tiden, men många har liksom placerat reprisstjärnorna på fel ställen i tankarna. Så i den version av beskrivningen som finns hos Järbo (https://www.jarbo.se/tipsochrad/item/femtimmarskoftan/) gjorde jag det extra tydligt.
   Hjälper detta något? Hoppas det!
   Hälsningar,

   Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.