Kyrkkaffeinspiration: Bröd till alla (nästan i alla fall)

Kyrkkaffe!
Kyrkkaffe!

För ett par veckor sedan fyllde en av mina kusiner 22 år och skulle ha fest tillsammans med en jämnårig väninna. Två av deras gemensamma vänner kan inte äta gluten. Vad bjuder man på då?

Jag bakade den glutenfria varianten av kladdkaka med havregryn — Finax grova glutenfria mjölmix och så havregryn av rent havre — och så det här brödet, som kanske bäst kan beskrivas som en ganska tung och kompakt foccacia. Receptet provade jag första gången när vi arbetade med Hembakat för alla. Det bygger på Sofia Eklunds glutenfria långpannebröd, och jag tänkte att kokt quinoa kunde vara ett bra alternativ till skållning för den som inte tål vete eller råg. Det är det.

Och det underbara med det här brödet är att de gäster som inte har några problem med gluten också tycker om det! I alla fall min kusins gäster.

***

Foto: Magnus Aronson
Foto: Magnus Aronson

Quinoabröd i långpanna

Om grundreceptet till det här brödet (det finns i boken Nybakat, hembakat) skrev Sofia Eklund, som är kostekonom: ”Det här är ett smidigt bröd att bjuda alla sina gäster på. De som inte är glutenintoleranta brukar inte märka att det inte är vanligt bröd!”

En del av hemligheten är Fiberhusk, som gör brödet saftigt och lite segt. Att platta ut en glutenfri deg i en långpanna är också smart eftersom det gör att jäskraften inte utmanas så mycket. Och så minskas smuligheten!

Eftersom skållning är en bra metod för att få saftiga glutenbröd försökte jag komma på något att skålla till ett glutenfritt bröd. Det blev quinoafrön.

Brödet är förstås godast nygräddat, men det håller sig saftigt lite längre än annat glutenfritt bröd. Perfekt till soppa, till exempel.

Till min kusins fest ersatte jag solrosfröna med timjan. Rosmarin eller något annat skulle nog också ha blivit gott.

en långpanna full
Svällning och jäsning: 10 + 60 minuter
Ugn: 225º, ca 15 minuter

2 dl quinoafrön + vatten och salt till kokning
50 g jäst
6 dl vatten
4 msk olivolja
2 msk Fiberhusk
2 tsk salt
ca 650 g grov glutenfri mjölblandning (ca 11 dl)

ovanpå:
olivolja, solrosfrön och flingsalt

Koka quinoafröna i saltat vatten tills de är genomskinliga. Låt dem svalna.

Smula ner jästen i degbunken och lös upp den i det kalla vattnet. Tillsätt olja, Fiberhusk och salt. Rör om och låt svälla i tio minuter.

Blanda ner quinoafröna och mjölet. Arbeta degen kraftigt, till exempel med elvispens degkrokar. Degen blir ganska lös och kladdig och går inte att knåda.

Vält upp den på en plåt eller i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Platta ut till en jämn brödkaka med hjälp av en oljad degskrapa och låt den jäsa under bakduk i minst en timme.

Picka det jästa brödet. Pensla det med olivolja och strö över solrosfrön och flingsalt.

Grädda brödet mitt i ugnen i 225 grader i ungefär en kvart eller tills det är genomgräddat och har fått lite färg.

Skär det i rutor och skär dem eventuellt itu som frallor, eller ställ fram det som det är på en stor skärbräda med en brödkniv.

2 reaktioner på ”Kyrkkaffeinspiration: Bröd till alla (nästan i alla fall)”

  1. Sofia Eklund

    Roligt att läsa att receptet används (och utvecklas)!

    Svar till Sofia:
    Inte för att jag har provat så väldigt många recept på glutenfritt bröd, men ditt är verkligen helt överlägset. Så jag kommer nog att experimentera vidare med det! 🙂

  2. Pingback: Glutenfritt julbak | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.