Färdigt till Rumänien

Jennifer i Västerås har stickat strumpor av skänkt garn.
Jennifer i Västerås har stickat strumpor av skänkt garn.

Det kommer så fina bilder — fastän vi nyss började är det många som är klara med både filtar och olika plagg till barnfamiljerna och barnhemmen i Rumänien!

Några frågor har dykt upp, och här är svaren:

Hur stor ska en babyfilt vara?

Jag har inget mått, det viktigaste är bara att man kan vira in barnet i den. Längden kan vara 80–90 centimeter och bredden 60–70 centimeter.Men det går bra med alla storlekar, mindre också. — Ingrid

Marianne i Oviken har virkat en restgarnsfilt.
Marianne i Oviken har virkat en restgarnsfilt.

Går det bra med fleecefiltar den här gången?

Ja! Så låt gärna barn i familjen eller bekantskapskretsen vara med och klippa och dekorera dem om ni vill!

Vad behövs?

Barnkläder i alla storlekar för heta somrar och iskalla vintrar, stickade, virkade och sydda.

Kan man skicka med begagnade barnkläder?

Begagnade kläder räknar vi inte med när vi summerar insamlingen, men alla är mycket välkomna att skicka med sådana också. Allt kommer till användning!

Babypaket är också något som behövs.

Mona har stickat och virkat i karamellfärger.
Mona har stickat och virkat i karamellfärger.

Hur ska man hinna?

Precis som med de tidigare insamlingarna räknar vi det som kommer in under insamlingsperioden, och det går fint att fortsätta skicka efter att tiden har gått ut, det är bara det att sakerna kan skickas till andra platser där de behövs då, och de blir inte räknade som en del av den här insamlingen. Men Ingrid och de andra på Slättmissionens Hjälpande Hand ser till så att allt kommer till människor som behöver det.

Kan de inte sticka själva?

Romerna i Rumänien är ganska många, och även om nästan alla är utsatta och diskriminerade på ett eller annat eller många vis kan levnadsförhållandena se lite olika ut. De familjer och barnhem som Slättmissionens Hjälpande Hand kommer att dela ut de här kläderna till behöver helt enkelt vår värme för att överleva nästa vinter. Sedan skulle man förstås önska att det fanns möjligheter för de vuxna att ta vara på sina kunskaper, lära sig nytt och på längre sikt kunna försörja sina familjer. Alla som vill stötta den utvecklingen kan bekanta sig med Dece, ett projekt som tar vara på hantverkskunskaper och säljer virkade mössor, lädersmycken, sydda mössor, virkade halsvärmare och sydda haldsukar i bland annat Sverige. Det är inte Fair trade-certifierat eftersom Rumänien är ett EU-land, men arbetssättet är detsamma. Kvinnorna kan arbeta hemifrån och ta hand om familjens barn (ibland är det deras barnbarn) samtidigt. På Deces webplats finns också mycket att ta del av om situationen för romerna i Rumänien. Läs, läs!

De familjer som Slättmissionens Hjälpande Hand kommer att dela ut kläderna till ingår inte i Deces projekt och har alltså inte den här chansen till inkomst. Vi kan stötta på båda sätten, genom att ge och genom att handla!

Fler frågor? Ställ dem gärna i kommentarrutan!

1 reaktion på ”Färdigt till Rumänien”

  1. Anna – det var jättebra att få läsa allt detta. Ger svar på de flesta frågor man kan ha 🙂
    Hoppas det kommer in MÄNGDER av värme till Rumänien!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.