Choklad-kaffe-bananpaj

Viktig ingrediens (foto: Magnus Aronson)

Choklad, bananer och kaffe var tre av de första produkter som gick att köpa med Fairtrade-märkning på. Så när rättvisa ska firas, varför inte göra en paj med just dessa tre ingredienser i? Numera går alla tre dessutom att hitta i nästan varenda mataffär i Sverige.

”Säg inte att jag inte har varnat er”, skrev Jessica när hon skickade det här receptet till mig och några andra vänner. ”Den är lite beroendeframkallande.”

Men jag har en lösning på det. Kyrkkaffelösningen: extra goda saker som man riskerar att äta för mycket av sparar man till tillfällen när man kan bjuda ganska många andra. Det ska helst vara folk som man vet att man tycker om att prata med. Då minskas risken att man äter för mycket. Enkelt, eller hur?

Jessica rekommenderar vaniljglass eller vispgrädde som tillbehör. Och, om man vill göra pajen extra festlig, att man byter ut kaffet mot kaffelikören Kahlua.

Fler pajfavoritrecept finns förstås i nästan alla receptböckerna i Kyrkkaffe-serien, och särskilt i Perfekta pajer som kom ut i våras. Den innehåller i själva verket inget annat.

Ugn: 175 grader

 5 mogna bananer
100 g mörk (60–70%) choklad
1 dl kaffe

smuldeg:
1 dl hasselnötter
2 dl havregryn
1 dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
125 g smör

Skiva bananerna. Hacka chokladen. Blanda bananskivor, chokladhack och kaffe i en smord pajform.

Hacka hasselnötterna grovt och lägg dem i en bunke. Tillsätt övriga pajdegsingredienser. Nyp ihop till en smulig deg och fördela den ovanpå bananskivorna.

Grädda pajen i mitten av ugnen, 175 grader varm, i ungefär en halvtimme.

1 reaktion på ”Choklad-kaffe-bananpaj”

  1. Pingback: En smaskig utmaning | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.