Psalmboksrutor

Anledning till ny kaka.
Anledning till ny kaka.

I torsdags firade vi alltså Hela familjens psalmbok på Olaigatan i Örebro, så gissa vad jag gjorde i onsdags kväll.

Bakade såklart. I Maritas kök!

Två filmjölkslimpor på mix från Kullens kvarn — det var jättelätt, som de flesta filmjölkslimpor, och medan de stod i ugnen gjorde jag en massa annat.

30 havretekakor på fri hand — med MYCKET havregryn i. En degmaskin hade varit bra att ha! Men det går ju att baka för hand också. Eftersom jag gör dem stora och platta gick det bara in 2 x 3 på varje plåt, och varje plåt behövde ugnen för sig själv i en halvtimme (ingen varmluft), så det tog lite tid.

Men nu kommer det verkligt roliga, veckans lilla innovation.

Jag hade planerat ett slags svensk variant av de ”cereal bars” som finns hos alla de stora kaffe- och lunchkedjorna i London. Precis samtidigt som jag började platta ut degen i långpannan började Marita och Ulf att skoja om en förpackning tranbär som låg i frysen och som de inte tänkte äta upp eftersom tranbär är mycket surare än de hade trott när de köpte asken. Så jag hällde ut ett par deciliter frysta tranbär ovanpå degen och tryckte ner dem lite grann. Och många har redan frågat efter receptet. Här kommer det!

Grundreceptet är min mammas ingefärsrutor som fortfarande är en av de bästa långpannerutorna jag har bakat. Och för säkerhets skull: ja, det SKA vara en hel liter havregryn i degen.

Jag hade tänkt att det skulle bli sådana där pinnar som man köper dyrt på caféerna och springer iväg med, men Marita delade varje pinne i tre så att det blev små rutor istället. Lika bra!

En gissning: det kan bli gott med lingon också.

Psalmboksrutor

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker (eller lite äkta vaniljpulver)
2 ägg
200 g mörk choklad (jag använde Sainsbury’s Fairtrade-märkta, men här i Sverige finns det ju inte Fairtrade-blockchoklad än, så ta till exempel två 100-gramskakor från Eguale/Sackeus)
1 l havregryn
ca 2 dl frysta tranbär

Smält smöret i en stor gryta och rör ner socker, sirap, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker samt äggen. Hacka chokladen grovt och blanda ner den. Sedan är det dags för havregryn — det blir ganska tungt, men blanda tills alla har ”gått in i degen”. Tryck ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Strö ut tranbären ovanpå (de behöver inte tina först), fördela dem någorlunda jämnt och tryck ner dem lite grann.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme tills den blir ljusbrun — ungefär 20 minuter (tiden beror lite på hur stor långpannan är = hur tjock kakan är). Den stelnar när den svalnar!

Skär den i ”bars” (kanske tre centimeter breda och tio centimeter långa) eller i rutor medan den fortfarande är ljummen.

***

Glutenfritt? Den här kakan hör till de enklaste att göra glutenfri, och så kan man bjuda glutenätarna på samma! Byt ut vanliga havregryn mot ”rent havre” (glutenfria havregryn som brukar finnas i glutenfritt-hyllan) och vetemjölet mot någon glutenfri mjölmix.

Laktosfritt? Byt ut smöret mot laktosfritt smör eller margarin.

Mjölkfritt? Byt ut smöret mot margarin och kontrollera för säkerhets skull också chokladen.

Äggfritt? Har jag inte provat än. Kanske skulle NoEgg fungera som ersättning för de två äggen.

Veganskt? Lägg ihop äggfritt och mjölkfritt.

1 reaktion på ”Psalmboksrutor”

  1. Pingback: Julbaka med Kyrkkaffebloggen | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.