En fanfar för alla frivilliga

Frukostsång på Libris på Internationella dagen för volontärarbete.
Frukostsång på Libris på Internationella dagen för volontärarbete.

Idag är det Internationella dagen för volontärarbete — så jag hoppas att ni firar er själva och varandra, alla kyrkkaffemedhjälpare och hjälpstickare!

Här är en hälsning från Ban Ki-moon, FN:s generalsekreterare. Han skrev den för några år sedan, men den är fortfarande lika relevant tycker jag:

Denna internationella dag för volontärarbete kommer i slutet av ett år präglat av svårigheter; mat- och bränslepriserna har skjutit i höjden, klimatförändringarna försvåras och de ekonomiska marknaderna är turbulenta.

Gång på gång har man efterlyst resurser för att klara av dessa problem. Men sällan uppmärksammas den enorma resurs som alla volontärarbetare utgör i arbetet att engagera människor för att arbeta för fred och utveckling.

Volontärer kan arbeta med allt från jordbruk till kontorsarbete. Hur man definierar frivilligarbete varierar i olika kulturer men den grundläggande principen är den samma: varje individ kan påverka samhället.

Förutom att volontärer gör ett värdefullt arbete för samhället, berikar de även sina egna liv. ”Jag älskar att vara volontär eftersom jag känner att jag gör nytta i samhället, jag blir glad av att hjälpa andra”, konstaterade en ung volontär nyligen.

Vi kan inte mäta denna osjälviska anda på samma sätt som vi mäter andra resurser, men vi vet att den är enorm och förnyelsebar.

På denna internationella dag för volontärarbete uppmanar jag alla världens medborgare att utnyttja denna ovärderliga källa av energi och initiativrikedom.

Här på Libris har vi tackat en massa underbara frivilliga idag — vi har firat Hela familjens psalmbok med frukost, och några av de tjugo som har varit med och gjort urvalet till boken var med och presenterade varsin sång. Dessutom var Caroline Ericson Welin med och berättade om en av de sånger som hon har skrivit. Ingrid Misgeld hade med sig en keyboard och ackompanjerade oss. Vi åt hembakat, pratade och sjöng, och sedan sprang alla vidare till sina arbeten. En bra början på dagen, och jag passar på att ännu en gång tacka alla som har hjälpt till med boken på olika vis! 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.