Igår blev vi tvungna att skära bort sidor ur Stickcafé för att komma ner till det sidantal som passar i tryckpressarna. Den är större än vi hade sagt från början, 105 sidor istället för 89, och ändå skär det alltid i hjärtat när fina bilder och texter måste förpassas till papperskorgen …
Ett av de recept som vi tog bort — eftersom den virkade varianten var så lik hallongrottorna att man kan klara båda med en beskrivning — var de klassiska syltkakorna. De kommer här istället. Varsågoda!

Syltkakor
Syltkakan är en klassiker bland svenska småkakor. Egentligen kan man göra en stor sats mördeg och dela upp den till en rad småkakebak: schackrutor, brysselkex, finska pinnar, gaffelkakor … Siv, som har sparat det här receptet, gör ibland en rolig blandning av Brysselkex och syltkakor: hon blandar strösocker och röd karamellfärg på ett fat och doppar rullarna i det innan hon skär dem i skivor, gör en liten fördjupning i varje skiva och klickar i sylt.
Som många andra småkakor är syltkakorna enkla att göra mjölkfria — med mjölkfritt margarin istället för smöret, nämligen.
35–40 kakor
Ugn: 175˚, 8–10 minuter
Vila: i kylskåp i en timme
200 g smör
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
garnering:
hallonsylt eller jordgubbssylt
Hacka ihop ingredienserna till degen på bakbordet eller kö dem i matberedare. Forma degen till två rullar, ungefär fyra centimeter i diameter, och lägg dem i kylskåp i en timme.
Skär varje rulle i ungefär tjugo skivor och lägg ut dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Gör en liten fördjupning i varje kaka och klicka i sylt.
Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme i 8–10 minuter.
***
Har vinbärsbuskarna resulterat i en frys full av bär? Gelé kokad på röda vinbär, eller sylt som har passerats genom en sil och kokats ihop lite, kan också passa som fyllning i småkakor.
***
En fantastisk kombination av smaker är hallon och kardemumma. Prova att blanda en eller två teskedar mortelstött kardemumma i kakdegen!
***
Vill du göra kakorna lite extra fina? Spritsa en blomma av kristyr, eller ringla en blomma av vanlig florsockerglasyr, runt syltklicken när kakorna har svalnat.
Hej!
Vi har startat en insamling av mössor och barnpaket till projektet Värma liten här hos oss i Forshaga.
På alla hjärtans dag skall vi ha ett stickcafe/kura skymning då vi samlar ihop allting.
Naturligtvis blir det hjärtefika och ”tanterna” Sigrid och Greta kommer och underhåller.
Tisdagen den 14/2 kl.18.00 i Forshaga församlingshem