Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Klassiska syltkakor

Av Posted on Inga taggar 0

Igår blev vi tvungna att skära bort sidor ur Stickcafé för att komma ner till det sidantal som passar i tryckpressarna. Den är större än vi hade sagt från början, 105 sidor istället för 89, och ändå skär det alltid i hjärtat när fina bilder och texter måste förpassas till papperskorgen …

Ett av de recept som vi tog bort — eftersom den virkade varianten var så lik hallongrottorna att man kan klara båda med en beskrivning — var de klassiska syltkakorna. De kommer här istället. Varsågoda!

Syltkakor. Foto: Magnus Aronson

Syltkakor

Syltkakan är en klassiker bland svenska småkakor. Egentligen kan man göra en stor sats mördeg och dela upp den till en rad småkakebak: schackrutor, brysselkex, finska pinnar, gaffelkakor … Siv, som har sparat det här receptet, gör ibland en rolig blandning av Brysselkex och syltkakor: hon blandar strösocker och röd karamellfärg på ett fat och doppar rullarna i det innan hon skär dem i skivor, gör en liten fördjupning i varje skiva och klickar i sylt.

Som många andra småkakor är syltkakorna enkla att göra mjölkfria — med mjölkfritt margarin istället för smöret, nämligen.

35–40 kakor
Ugn: 175˚, 8–10 minuter
Vila: i kylskåp i en timme

200 g smör
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

garnering:
hallonsylt eller jordgubbssylt

Hacka ihop ingredienserna till degen på bakbordet eller kö dem i matberedare. Forma degen till två rullar, ungefär fyra centimeter i diameter, och lägg dem i kylskåp i en timme.

Skär varje rulle i ungefär tjugo skivor och lägg ut dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Gör en liten fördjupning i varje kaka och klicka i sylt.

Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme i 8–10 minuter.

***

Har vinbärsbuskarna resulterat i en frys full av bär? Gelé kokad på röda vinbär, eller sylt som har passerats genom en sil och kokats ihop lite, kan också passa som fyllning i småkakor.

***

En fantastisk kombination av smaker är hallon och kardemumma. Prova att blanda en eller två teskedar mortelstött kardemumma i kakdegen!

***

Vill du göra kakorna lite extra fina? Spritsa en blomma av kristyr, eller ringla en blomma av vanlig florsockerglasyr, runt syltklicken när kakorna har svalnat.