
Är bananerna i fruktskålen för gula för att få följa med i väskan som dagens frukt? Eller har mataffären en speciell korg med det som ingen vill köpa? Två lätt övermogna bananer försvinner ner i den här limpan, som inte är vad amerikanerna skulle kalla ”banana bread” (det är mer som en sockerkaka) utan som i grund och botten är ett klassiskt svenskt filmjölksbröd — och som man äter upp i ett nafs med smör och ost. Fröna eller nötterna kan man hoppa över om någon är allergisk. Receptet finns också i Fester med rester, såklart! Under B som i banan. Fast det skulle också ha passat under F som i filmjölk eller Y som i yoghurt.
en limpa
Ugn: 200°, ca 60 minuter
drygt 1 dl solrosfrön (eller hasselnötter, valnötter, mandlar eller cashewnötter)
2 mogna eller lätt övermogna bananer
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl havregryn
2½ dl fil eller yoghurt (eller en burk, 250 g, Kesella)
½ dl honung
Mät upp solrosfröna — om du använder någon sorts nötter istället, så hacka dem grovt — och skala och mosa bananerna.
Blanda mjöl, salt, bikarbonat och havregryn i en degbunke. Rör om och tillsätt nötterna. Blanda bananer, kesella och honung och rör ner detta i degbunken.
Smörj en brödform och häll smeten i den. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, 200 grader varm, och grädda brödet i ungefär en timme. Stjälp upp det på galler så att det får svalna.