
Här kommer den lilla utlovade rapporten från förra helgens bakstugetimmar i Hara!
Bageriet är ett av husen på Hara Gård, och det är Kerstin som har byggt det och driver det. Hon stiger upp tidigt, tidigt varje morgon och bakar surdegsbröd av olika slag, knäckebröd och kex. En del av hennes kunder kommer körande och handlar i hennes butik, en del köper det på andra håll och en del beställer. Förstod jag saken rätt så har hon till och med levererat till Nobelfesten!

Ibland har hon bakningskurser också, för vanliga hembakare som vill lära sig att baka surdegsbröd, så hon är van vid att ha amatörer i sitt kök. Och det var väl tur, för det blev ganska trångt när vi hade fikat och planerat klart (med te och kaffe, Kerstins fantastiska havrekex och riktigt smör) och gick in i köket.
I instruktionerna för dagen ingick att man skulle ta med sig inneskor, förkläde och sin egen långpanna. Långpannor ställer ju ofta till besvär när man försöker flytta dem mellan olika ugnar, men eftersom Kerstin har en stor proffsugn och eftersom vi skulle baka långpannekakor (Kerstin har själv använt Långpannans lov en hel del) var det en bra idé.

Vi tyckte att det lät som vi skulle hålla på ganska länge, men faktum var att vi precis hann med det som vi hade planerat. Vi gjorde ingefärsrutor (Johans nya favorit), kladdkaka med havregryn, Katarinas apelsinrutor, Mettes sesamrutor som är ljust matbröd, ingefärsrutor utan ingefära men med kakao och russin istället, chokladrutor med gräddad kokosglasyr ovanpå (det receptet finns inte här än) … Kerstin bakade grova frallor som dagens enda utan-långpanna-bak.

Agneta blev nyfiken på knex och uppfann en ny variant eftersom Kerstin inte hade maizenamjöl hemma. Hon gjorde knexen med en glutenfri mjölblandning istället. Degen ser ju inte mycket ut för världen när man motar ut den över plåten, så provsmakningen blev en överraskning för nästan alla. ”Dra på trissor!” sa Johan.
Barbro hade med sig ett recept på soppa, en morots- och apelsinsoppa (den här tror jag) som vi fick till lunch och som gjorde alla mycket lyckliga. Vid det laget hade Britt och Gösta också dykt upp, och en reporter från Budbäraren (han skulle göra ett reportage om Hara missionshus vänner). Det underbara med långpannebak i ett sådant läge är ju att det blir så mycket kanter. Alla kan smaka på allt de vill, och de riktiga kakorna finns ändå kvar!
Efter lunchen fick vi bråttom. Vi paketerade alla kakor och bröd i korgar och påsar och på ett slags kartongplattor som Kerstin annars brukar använda till sina runda knäckebröd. Sofia hjälpte till. Och så skjutsade vi över dem till missionshuset där det var brödauktion. Det mesta såldes där, men några av förpackningarna fick följa med in till EFS i Östersund där de såldes vid kyrkkaffet. Sammanlagt blev det ungefär 2500 kronor till EFS insamling för de svältande i Somalia.
Tusen tack, Kerstin!
(Angeta och Barbro bestämde sig för att gå en riktig bakningskurs också. Ett tips till alla jämtlänningar!)
Ingefärsfärsrutor verkar mumsigt. Ser fram mot att få smaka Johans favorit.
Anders
Svar till Anders:
Eller prova att baka själv! Det är ett osannolikt enkelt recept.