
Ett mycket, mycket litet kök har jag, och det blir snabbt fullt i och ovanpå skåpen när jag köper mer än ett par mjölsorter och ett par pastaförpackningar. Nu var det verkligen dags att ta slut på några påsar.
Men så var det det här med att julen såldes ut. Påsar med russin och mandel till glöggen kostade plötsligt nästan ingenting. Och mörkt bröd med russin och nötter i är ju så gott. Varför inte med russin och mandel då?
Det är alltså ingen glögg i det här brödet, bara glöggens russin och mandlar, men jag funderar på att prova med något av glöggkryddorna istället för brödkryddorna nästa gång. Vilka ska jag börja med?
Här är receptet!
två limpor
Ugn: 175°, ca 90 minuter
9 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
2 dl havregryn
1 dl rågkross
3 dl russin-och-mandel, en påse på 200 g (eller 2 dl russin och 1 dl hackad mandel/hackade nötter)
1½ msk bikarbonat
1½ tsk salt
1½ tsk brödkryddor
1 dl ljus sirap eller honung
1 l filmjölk eller yoghurt
1 dl vatten
till brödformarna:
olja eller smör
havregryn
Blanda först alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner sirap eller honung (om du har fast honung, värm den lite så att den blir mjuk) och filmjölk eller yoghurt. Häll vattnet i fil- eller yoghurtförpackningen, skaka ordentligt och häll detta också i bunken. Rör ihop allt till en jämn, lös deg eller tjock smet.
Smörj och bröa två 1½-litersbrödformar och fördela smeten i dem. Jämna till den med en slickepott.
Grädda limporna i 175 graders ugnsvärme i ungefär en och en halv timme.
Ta ut dem, låt dem vila i ungefär fem minuter och vält upp dem på galler. Täck dem med en bakduk och låt dem svalna.
Linda in dem i bakdukar, lägg dem i plastpåsar och (om du har tid) låt dem vila över natten innan du skär upp dem.
Förvara dem gärna i kylskåp, så håller de sig bättre.