Loki har fått en lekplats

Det har kommit så fantastiska bilder från Loki i Kenya!

Bild: Charlotte och Thorkild

Det är barnen på Hannah Emuriakin, en skola byggd med mycket stöd från Sverige och särskilt från Örebrotrakten, som har fått en lekplats på skolgården.

Bild: Charlotte och Thorkild

Birgitta Arnlund, som har arbetat i Loki i flera år och som fortfarande är där periodvis tillsammans med sin man KeA, berättar:

En härlig rapport från Loki och skolan Hannah Emuriakin. Att utveckla skolgården så att barnen får möjlighet till olika sorters lek har länge funnits i våra tankar. I väst är ju detta något vi tar för givet. Gungor, kompisgunga, klätterställningar, rutschkana med mera finns på de allra flesta skolor.

Bild: Charlotte och Thorkild

Nu har våra danska vänner Charlotte och Thorkild samlat in medel så att drömmen har gått i uppfyllelse. Här är en bildkavalkad som skickats till oss och som vi vill dela med er.

Bild: Charlotte och Thorkild

Till och med studsmatta har det blivit! Och det går nog inte att hålla på regeln att bara ett barn åt gången får hoppa — det är ju tusen gånger roligare att hoppa tillsammans …

Bild: Charlotte och Thorkild

Att slå en volt är något som kommer för en del människor alldeles naturligt! (Jag är inte en av dem.)

Bild: Charlotte och Thorkild

Varför har alla barnen nästan likadana kläder? Jo, för att Hannah Emuriakin, liksom de flesta andra skolor i Kenya, är noga med skoluniform. Det är säkert från början en idé som de brittiska kolonisatörerna hade med sig, men den har blivit kvar och markerar att skolan är något viktigt. Tyvärr har den på många håll gjort att föräldrar som inte har råd att skaffa skoluniform åt sina barn har hållit barnen hemma. Birgitta tog initiativ till en fantastisk lösning när hon bodde i Loki: en skräddare från ett flyktingläger nära staden blev lärare åt en grupp kvinnor som redan hade ett slags enkelt skrädderi tillsammans, och han lärde dem att sy just skoluniformer. Det blev en bra inkomst för dem, och svenska vänner kunde stötta både skrädderiet och de barn som behövde kläder för att kunna gå i skolan.

Bild: Charlotte och Thorkil

De större barnen har rosa skjorta med mörka detaljer och mörka kortbyxor eller mörk kjol, och de mindre barnen har gröna kläder.

Bild: Charlotte och Thorkil

Grattis alla som har varit med och förverkligat den här drömmen, och grattis alla som får använda lekplatsen nu!

Bild: Charlotte och Thorkil

Det blev väldigt trångt den dag när alla de olika lekställningarna invigdes — det var då som de här bilderna togs — men frågan är om det har lugnat ner sig sedan dess. Säkert fortsätter många av barnen att upptäcka allt som man kan göra. Under midsommarhelgen förra året såg jag en svensk fyraåring uppfinna nya konster med ett par romerska ringar i ett äppelträd, och det var som om det aldrig skulle ta slut. Att leka är verkligen att leva!

Du som vill bli Loki-fadder eller ge en engångsgåva till Hannah Emuriakin hittar all information om det här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.