Födelsedagsscones (i långpanna)

Till min pappas födelsedagsfrukost i måndags bakade jag scones. Om man (som jag) inte gör det så ofta är det verkligen ett enkelt sätt att ordna festfrukost! Jag gjorde dem som långpannerutor, ganska tunna, och de hade svalnat lite när det var dags att äta. Vi åt dem med smör och en fantastisk ingefärs-och-citron-marmelad som mina föräldrar hade köpt på en hantverksmarknad i Nybro.

Vill man göra tjockare scones som går att dela i halvor kan man kanske göra en och en halv sats till en långpanna, eller till och med dubbel sats. Då får man också anpassa gräddningstiden och kanske experimentera lite med värmen.

en långpanna full
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter

100 g smör (mjölkfritt margarin om någon är vegan eller inte tål mjölk)
1 dl havrekli
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
drygt 1 msk bakpulver
knappt 1 tsk salt
4 dl mjölk (”havremjölk” om någon är vegan eller inte tål mjölk)

Om det går: ta fram smöret i god tid så att det blir mjukt. Om du inte har tid att ta fram det i förväg (för att sconesbakningen är en spontan idé, kanske): skär smöret i små kuber innan du lägger det i degbunken.

Rör ihop smöret med alla de torra ingredienserna. Det ska bli som en mycket grynig pajdeg.

Häll i mjölken och rör snabbt ihop. Det blir en lite tjockare smet.

Sätt på ugnen.

Låt degen vila i fem minuter så att havregrynen får dra åt sig en del av vätskan och så att det blir mer som en vanlig sconesdeg.

Platta ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper och sätt in den i ugnen.

Efter ungefär sju minuter: ta ut den och skär degplattan i rutor med till exempel en bakbordsskrapa.

Sätt in den i ugnen igen och grädda tills rutorna har fått lite färg.

Låt dem svalna lite före serveringen.

Grattis till födelsedagsbarnet om det finns ett, och till alla som får börja dagen med något extra gott!