Svenska grönsaker

Bör nog egentligen resa så kort väg som möjligt. Foto: Magnus Aronson
Bör nog egentligen resa så kort väg som möjligt. Foto: Magnus Aronson

Det är så mycket som är så vackert i Sverige just nu — en nästan bisarr kontrast till vad som pågår i andra delar av världen.

Och då kanske man kan tycka att det är ett förhållandevis pyttelitet problem om tomaterna i salladen är importerade, eller squashen i den goda kakan till förmiddagsfikat.

Men det är ett ganska stort problem, och det kommer att bli ännu större om inte vi som handlar mat gör något.

”Squashodlaren Ingemar Johansson i Kungsbacka fick en bra skörd i år”, står det i i en TT-artikel i DN idag. ”Men av sina grossister fick han beskedet att de i stället köpt squash från Holland. Nu ligger fem ton squash och ruttnar på fälten.”

Ska väl inte behöva ruttna på åkrarna? Foto: Magnus Aronson
Ska väl inte behöva ruttna på åkrarna? Foto: Magnus Aronson

TT:s reporter har talat med grossisten Everfreshs VD Niels Thomsen (det är Everfresh som levererar grönsaker till bland annat Coop). Såhär säger han:

”Det finns inget enkelt svar. Om de svenska tomaterna kostar 40 kronor kilot och de holländska går för 20 kronor kilot, då säljer vi inte de svenska. Så är marknadsmekanismerna.”

Jaha, då ligger ansvaret hos oss.

Fyra väldigt enkla saker som vi allihop kan göra:

1. Köpa svenskt i affären.

2. Fråga efter svenskt i affären — gärna prata med både personalen vid frukt- och grönsaksdisken, om någon håller på med att packa upp eller plocka om där, och i kassan. Gärna skriva en lapp och lägga i önskelådan också, eller skriva ett brev.

3. Skriva till kedjans ledning, eller åtminstone till kundkontakt@ica.se, Willys via kontaktformulär och Coop via kontaktformulär.

4. Skriva till grossisterna — Everfresh presenterar sin miljöpolicy här (jo, de har en!) och har adressen info@everfresh.se.

En femte sak, att fira med när de fyra är gjorda:

Kaka med grönsa strimlor i. Nadine lyfter bort formen. Foto: Magnus Aronson
Kaka med gröna strimlor i. Nadine lyfter bort formen. Foto: Magnus Aronson

Squash- och mandelkaka

Squash eller zucchini är en bra kakingrediens om man inte tål laktos. Tack vare den blir kakan saftig utan mjölk (glöm inte att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin om kakan ska bakas för allergiker). När vi bakade kakan till Hembakat för alla använde vi använde drygt en deciliter mandel och ungefär lika mycket socker som vi körde i matberedare istället för att köpa färdig mandelmassa. Maria som fick kakan med sig hem hälsar att den var något av det godaste hon har ätit!

 

en mjuk kaka

Ugn: 175 grader, 45 minuter

 

75 g smör

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl riven squash

2 dl riven mandelmassa

½ tsk citronjuice

2½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

 

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner squash, smör, mandelmassa och citron. Blanda bakpulver och mjöl för sig och rör sedan ner även detta i smeten. Häll upp smeten i en smord, bröad form (ungefär en och en halv liter) och grädda mitt i ugnen, 175 grader, i ungefär trekvart. Känn efter med en sticka att kakan är klar.

1 reaktion på ”Svenska grönsaker”

  1. Carol Thuresson

    Läste också om det där med squashen som får ruttna. Borde sälja dem som självplock!! Men så hemskt det är… Svenskt är bäst!
    Vi har ju iaf lite mer koll på besprutning osv.
    (Men att köpa svenskt utanför säsong är dock inte så ekobra. Växthus mm.)

    Svar till Carol:
    Ja, jag funderade också på om det inte kunde bli snabbsjälvplock — men det kanske redan är för sent.
    Och så är det det här med att köpa grönsaker i rätt tid, såklart. Det kunde jag ju också ha påmint om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.