Parmesankex med havre

Sällsynt goda kex.
Sällsynt goda kex.

Den här veckan kommer tre nya receptböcker ut: Glad i choklad, Julfika och Inte utan min långpanna. För att fira det tänkte jag bjuda på ett och annat favoritrecept. Här är ett som har fått alla provsmakare hittills att jubla — och det är Libris-Marita och hennes man Ulf som har uppfunnit det!

***

Parmesankex med havre

Det allra enklaste sättet att göra parmesankex är att riva osten och fördela den i små runda, platta högar på en plåt med bakplåtspapper.

Men visst borde man kunna göra något som är lika gott och som blir lite mer att äta?

Ulf och Marita letade upp ett recept på vanliga havreflarn, strök sockret och gjorde ett experiment. Det blev lyckat direkt!

Här är det lite vidareutvecklat till långpanneformatet, och kexen på bilden har fått smak från en kryddburk med namnet ”rökt paprika”. Annars blir det säkert också gott med lite chili eller kanske en italiensk kryddblandning. De smular lätt, men gör man rutmönstret före gräddningen blir det lättare att dela på dem.

Den som vill baka lite mer svenskt kan prova att använda Västerbottensost istället för parmesan.

Varning: tro inte att det går att smaka på en kant före festen. Kexen går åt som chips!

en plåt eller långpanna full
Ugn: 175º, ca 15 minuter

125 g smör
3 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl riven parmesanost
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
ev någon krydda: rökt paprika, chili, örtkrydda
ca 1 dl vatten

ev ovanpå:
vallmofrön eller skalade sesamfrön

Smält smöret i en kastrull och rör ner havregrynen och sedan övriga ingredienser, vattnet sist. Det ska bli som en tjock gröt.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna eller på en plåt och häll ut degen mitt på. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och stryk med händerna ut mot papperets kanter så att det blir ett jämnt och tunt deglager som täcker hela ytan.

Ta bort det övre papperet och skär plattan i rutor med en bakbordsskrapa. Strö frön över om du vill.

Grädda kexen i 175 graders ugnsvärme i ungefär en kvart – passa noga! Ser de bleka ut, så låt dem stå inne lite till.

Låt dem svalna lite grann, dela dem med bakbordsskrapa och lägg dem försiktigt i lufttäta burkar när de har svalnat helt. Om de inte har gått åt innan dess!

2 reaktioner på ”Parmesankex med havre”

  1. Åh, det låter jättegott! I skolan brukade vi göra olika sorters fröknäcke (både med och utan gluten) och där lärde jag mig att det brukar vara lättast att dela kex och knäcke i snygga bitar innan de är helt färdiggräddade, alltså när lite drygt halva gräddningstiden har gått. Kanske kan det vara ett tips här också om man tycker att det är svårt att dela kexen. 🙂

    Svar till Jennifer:
    Det ska jag prova nästa gång — tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.