Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nu finns det fler

Påfylld i lagret.

Påfylld i lagret.

Visserligen har jag inte sett dem själv än, men min kollega Ingrid är en ytterst pålitlig person, så när det står på intranätet är det sant: nu finns det en ny tryckning av Hembakat för alla i vårt lager! Det är den bok där vi har samlat recept utan ingredienser — för att alla som har vänner, arbetskamrater, släktingar eller bekanta som inte tål allt ska kunna baka och bjuda. Och för att resten av gästerna ska kunna äta detsamma och tycka att det är ovanligt gott!

Vi firar den nya tryckningens ankomst med en squashkaka som blev värd-Marias favorit när vi bakade och fotograferade i Fellingsbro. Receptet kom till mig från Siv i Uddevalla för ganska många år sedan, nämligen när vi gjorde den allra första Kyrkkaffe-boken, Kyrkkaffe:

Nadine har just tagit ut squashkakan ur ugnen. Foto: Magnus Aronson

Nadine har just tagit ut squashkakan ur ugnen. Foto: Magnus Aronson

Squash- och mandelkaka

Squash eller zucchini är en bra kakingrediens om man inte tål laktos. Tack vare den blir kakan saftig (glöm inte att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin om kakan ska bakas för laktos- eller mjölkproteinkänsliga). Mandelmassa ger smak – vi använde drygt en deciliter mandel och ungefär lika mycket socker som vi körde i matberedare istället för att köpa färdig mandelmassa.

en mjuk kaka
Ugn: 175 grader, 45 minuter

75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl riven squash
2 dl riven mandelmassa
½ tsk citronjuice
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner squash, smör, mandelmassa och citron. Blanda bakpulver och mjöl för sig och rör sedan ner även detta i smeten. Häll upp smeten i en smord, bröad form (ungefär en och en halv liter) och grädda mitt i ugnen, 175 grader, i ungefär trekvart. Känn efter med en sticka att kakan är klar.