Tjugondagsskorpor

Igår fick vi clementiner på Libris när julgranen monterades ner och ljusbågarna i fönstren kopplades ur. Marita som gjorde det är nämligen inte där på fredagar.

Det är alltså idag man ska fira tjugondag Knut egentligen — lite om traditionen finns att läsa här (de värmländska knutgubbarna verkar väl vara något att ta efter?), och lite om den danske prins Knut som blev helgon och som har gett namn åt dagen finns här.

Ett sätt att fira är att se sig omkring i köket, tacka för allt gott som har passerat genom det sedan början av advent och ta vara på det som har blivit över — till exempel lite nötter, torkad frukt och choklad (jo, jag har faktiskt hört att det finns de som får choklad över). Tjugondagsskorporna förvandlar alltihop till något nytt och går bra att doppa i te, kaffe eller varm choklad under resten av januari! Receptet är hämtat ur Fester med rester, såklart.

Tjugondagsskorpa (nota bene: ingen snö runtomkring ...).

Tjugondagsskorpor

Skorporna på bilden är bakade med gula russin, en kaka rättvist producerad mjölkchoklad med mandelbiskvibitar i, lite vit choklad, solrosfrön och jordnötter.

Ugn: 175°, ca 45 minuter + eftervärme

150 g choklad (en eller flera sorter)
2½ dl nötter och/eller mandel
lite russin, fikon och/eller dadlar
2 ägg + 1 äggula
2½ dl strösocker
4–5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

pensling:
äggvita

Hacka chokladen och nötterna ganska grovt. Skär torkad frukt i mindre bitar (eventuella russin är bra som de är). Knäck två ägg i en bunke och skilj det tredje ägget – äggulan i bunken, äggvitan i ett glas till senare. Häll också sockret i bunken och vispa till en pösig smet. Rör ner chokladhack, nöthack och frukt och tillsätt vetemjölet blandat med bakpulvret, vaniljsockret och saltet. Blanda till en fast deg. Forma den till två längder på en plåtklädd med bakplåtspapper. Pensla dem med den sparade äggvitan och grädda dem mitt i 175 grader varm ugn i ungefär trekvart. Låt dem svalna lite och skär dem i sneda bitar. Fördela bitarna jämnt över plåten och ställ in dem att torka lite i eftervärmen. Förvara dem i en lufttät burk om de inte går åt direkt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.