Åbodas tomatbröd

Tomatbröd i Agnes version.

Tillbaka från min första semestervecka, en i Småland tillsammans med min franske gudson och hans mamma, pappa och lillebror. Jag hade inte hälsat på hos Agnes och Arne i Lockebo i Åboda sedan deras nye lille son föddes, så vi åkte dit — och sedan gick det inte att åka hem, och fyra timmar senare gick det att spänna fast gudsonen i bilbarnsstolen bara med löftet att vi skulle komma tillbaka dagen efter. Han kallar Lockebo för ”huset med alla barnen”. Hans föräldrar kallar det för ”the Paradise House” …

Till lasagnen och salladen den andra dagen bjöd Agnes på nybakat bröd, en för länge sedan hemimproviserad och nu helt etablerad kopia av ett tomatbröd som Estvalls Bageri i Moheda har bakat och skämt bort bygden med i ganska många år nu. Här är receptet!

Åbodas tomatbröd

en långpanna full med tre långa eller fyra kortare limpor
Jäsning: 1–2 timmar + medan ugnen blir varm
Ugn: 250 grader i 15 minuter, 100 grader i 20 minuter

ca 60 g soltorkade tomater
12 dl vatten
100 g jäst (två paket)
2½ msk salt
4 msk honung eller ljus sirap
drygt 2 msk tomatpuré
18 dl vetemjöl
1 l mörkt lantbrödsmjöl

till pensling:
lite olja

ovanpå:
massor av riven ost (hushållsost går bra)

Klipp tomaterna i bitar. Värm vattnet till fingervärme, häll det i en bunke och rör ner jäst, salt, honung (eller sirap), tomatpuré och tomatbitar. Rör sedan ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Strö lite mjöl över och låt den jäsa i i minst en timme, kanske två, under bakduk.

Knåda degen och forma den till tre limpor, lika långa som långpannan (eller till fyra som är lika långa som långpannans kortsida — med risk att de fastnar i falsen i ugnen …). Pensla långpannan med olja och lägg den första limpan utmed kanten. Pensla limpans andra sida med olja och lägg den andra limpan intill, pensla med olja på nästa sida och lägg ner den sista limpan (oljan gör det lättare att dela limporna efter gräddningen). Strö över rikligt med riven ost.

Sätt ugnen på 250 grader. När den är varm har limporna oftast jäst så att det är lagom att sätta in dem. Grädda dem i en kvart på den höga värmen, sänk sedan till 100 grader och låt dem står kvar i 20 minuter till.

Ta upp limporna ur långpannan och låt dem svalna på galler.

2 reaktioner på ”Åbodas tomatbröd”

  1. Vilket underbart namn på huset som föräldrarna har! Det är ljuvligt med en sådan inställning tycker jag! Förstår precis hur de tänker – Bara att lyckönska dem – nu ska här bakas bröd 🙂

    Hälsningar från Anita som själv alltid har huset fullt

  2. Pingback: Kyrkkaffetips: bröd till goda smörgåsar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.