Veganbanankaka

Foto: Magnus Aronson

Nu har det varit mycket stickat och virkat ett tag, och få recept. Men Kyrkkaffebloggen är fortfarande en kyrkkaffeblogg!

”Den här banankakan är supergod”, skriver en av mina bästa receptleverantörer, Sofia, ”och det bästa är att ganska många kan äta den: veganer, laktosintolleranta, äggallergiker och vi som tål allt! Vill du lyxa till kakan lite så kan du ha i lite malda hasselnötter, eller gillar du choklad så kan du ha i lite kakao och lite mörk choklad.”

Har ett par bananer blivit liggande på köksbänken lite väl länge är detta förstås räddningen!

En liten gissning är att om man ersätter ingefära och kanel med lite vaniljsocker så får man en bra vegantårtbotten. Den borde kunna fungera med fyllning av krossade bär och så vispad havrevisp och mycket färska bär på toppen. Eller vad tror ni? Detta måste provas.

en sockerkakestor kaka
Ugn: 175 grader, ca 60 minuter

100 g mjölkfritt margarin
3 dl socker
1 dl soja- eller havregrädde
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2-3 bananer, väl mogna
ev ½ dl kallt kaffe

Rör margarinet och sockret poröst. Häll i grädden och efter det resten av ingredienserna. Mosa bananerna och rör ner dem i smeten. Smörj och bröda en form och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175 grader varm, i ungefär en timme.

2 reaktioner på ”Veganbanankaka”

  1. Fantastiskt! Jag tog receptet och gjorde om efter eget tycke och smak. Älskar snabb-bakade kakor utan äggkladdande. 🙂 Jag drog ner på sockret och ersatte kanel och ingefära med uppemot 1 dl kakao. Ska smaka nu och se om den blev bra. God smet i.a.f. 😛

    Svar till Ulrika:
    Bra idé! Och hur blev det till slut? Eftersom jag har en tårtbakande väninna som hela tiden måste ta hänsyn till olika allergier och intoleranser tycker jag att det låter alldeles väldigt bra med en ägg- och mjölkfri choklad- och banansmakande sockerkaksaktig kaka som tårtbotten. Hur mycket socker tog du bort?
    (Att smeten är god är verkligen inte oviktigt!)
    Hälsningar från Anna

  2. Du Anna, om man klickar på ”äggfritt” som kategori hittar man inte den här kakan…. 🙁

    Jennifer:
    Det ska fixas — tack för att du såg det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.