Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hummus-muffins

Ulfs hummusmuffins.

Hemma hos matkreatörerna Marita och Ulf blev jag bjuden på hummus-muffins till soppan häromkvällen. Det var ett experiment som först hade misslyckats och sedan, i nästa utvecklingssteg, hade blivit sällsynt lyckat. Något recept existerar inte än, men jag delar med mig av Ulfs beskrivning så länge:

Utgångspunkten är hemmagjord hummus — Ulf hade gjort sin på kanske tre deciliter röda linser som han hade kokat och sedan kört i mixer med olja, salt, lite sesamolja för smakens skull (istället för sesampasta) och en persisk kryddblandning.

I den ganska stora portion hummus som blev över efter festen blandade Ulf ett par ägg (han hade tänkt steka biffar men insåg snabbt att det skulle bli svårt att få dem att hålla ihop) och lite bakpulver (en tesked sa han). Smeten hällde han upp i muffinsformar. Han gräddade dem i ugnen (jag gissar 175 grader) tills de såg färdiga ut.

Marita serverade dem med ost — smör behövs inte eftersom de är väldigt saftiga.

Stadiga formar, eller formar ställda i en muffinsplåt, skulle nog resultera i högre och lite snyggare muffins, men de platta var lika goda. Och glutenfritt och mjölkfritt blir det helt automatiskt! Perfekt till soppa eller kanske till en plockmåltid. Det borde gå lika bra att göra dem på kikärter eller på någon sorts bönor, och det måste vi förstås prova. Liksom olika smaksättningar!

P.S. Ett annat gott glutenfritt sopptillbehör är Brasilianska ostbollar. D.S.