Och så var det detta med gräddningstid …

Då och då händer det att någon hör av sig och frågar om gräddningstid för en eller annan kaka i Långpannans lov. Det står nämligen inte utskrivet på alla recept i den boken. Och det beror inte på slarv, utan på det enkla faktum att eftersom ugnar är olika stora är också långpannor olika stora, och det gör att en sats av en kaksmet lägger sig lite olika tjockt i olika långpannor och därför behöver lite olika lång tid för att bli bra rutor. En del av dem som har skickat recept till mig har angett gräddningstid, men man måste alltid kolla själv så att det säkert blir bra. Andra har lämnat det helt upp till den som bakar.

Såhär kan det se ut i min brevlåda:

Hej!
Jag har köpt en bok som heter Långpannans lov och däri fastnat för ett recept på en ”kladdkaka med havregryn”. Tyvärr står det inte i receptet hur länge kakan ska vara i ugnen och då blir man lite osäker. Hade tänkt baka den till vårt ”kyrkkaffe” på nationaldagsfirandet. Vi har en ekumenisk kaffeservering utanför soldathemmet mitt i det stora firandet. Har idag provat receptet och den blev mycket god men får stanna inom familjen då den inte blev ”serveringsmässig”. Kan du ge besked vore jag tacksam.
Med vänlig hälsning
Kerstin, kyrkvärd

***

Hej Kerstin!
 
Receptet som du har fastnat för är min mammas skapelse, och hon ville inte sätta ut någon gräddningstid eftersom hennes ugn inte riktigt har standardmåtten — det har inte min heller — utan hon tycker att man ska känna på ytan med ett finger (dessutom är kakan god både lite kladdigare och lite mer gräddad). Det är fler som har frågat om samma sak, dock, och mitt svar är att 20 minuter fungerade bra när jag testade hemma hos en kollega, men för att vara på den säkra sidan skulle jag kolla regelbundet från och med en kvart.
Lycka till, och jag hoppas att nationaldagsfirandet blir roligt och bra!
Hälsningar,
 
Långpanne-Anna

***

Hej Anna!
Tack för att Du tog Dig tid och svarade. Precis så gjorde jag och kakan har blivit mycket uppskattad (på barnbarnets 6-årskalas för släkten), så den kommer jag att göra fler gånger. ”Kyrkkaffet” på nationaldagen blev mycket lyckat med ett skönt tillskott till ekumeniska rådet. Tack än en gång.
Hälsningar
Kerstin

***

Sisådär — så bra det kan bli! 15–20 minuter för kladdkakan med havregryn, alltså, och fortfarande med reservation för att ugnar är olika stora.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.