Katarinas apelsinrutor

När min kompis Katarina i Ljubljana beskrev sina apelsinrutor tänkte jag att detta måste vara ett typiskt exempel på kulturskillnader. Men sedan blev jag bara tvungen att prova i alla fall, och efter att ha frågat om de mest osannolika sakerna (ska man verkligen lägga apelsin i mixern med skal och allt?) räknade jag om måtten, mixade, vispade och satte in en full långpanna i ugnen.

Både fint och gott blev det – så varsågod och prova!

Det farligaste i proceduren var att jag skvätte smet när jag vispade och liksom blev tvungen att smaka. Gör inte det. Godare smet får man leta efter. Men jag var duktig och skrapade bara lite på slickepotten.

Nästa gång ska jag kanske ta lite vaniljsocker i smeten, som förresten är tjockare än en svensk sockerkakssmet. Eller också ska jag göra glasyr av florsocker och apelsinjuice. Eller blanda lite hackad mörk choklad i smeten. Eller …

en långpanna full
Ugn: 175º, ca 20 minuter

2 apelsiner
200 g smör
6 dl strösocker
6 ägg
8 dl vetemjöl
2 msk bakpulver

Tvätta apelsinerna mycket noga och skär dem i bitar. Peta bort alla kärnor. Lägg bitarna i en mixer och kör dem till ett mer eller mindre slätt mos.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa strösocker och ägg lite pösigt och tillsätt först smöret och sedan apelsinmoset. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta. Häll smeten i en pappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Skär kakan i rutor när den har svalnat.

3 reaktioner på ”Katarinas apelsinrutor”

  1. Pingback: Bakstugan i Hara | Kyrkkaffe

  2. Denna är helt underbar. Gör den bara. Du kommer göra den igen.
    Underbart gul färgad ser nästan ut som det vore saffran i. Doftar 👌

    1. Ja, det är verkligen en favoritkaka! Jag måste baka den igen så att jag kan fotografera och lägga dit en ny bild istället för den som har försvunnit. Det här receptet förtjänar ju att spridas — tack för påminnelsen! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.