Lisas tekakor

Lisas tekakor
Lisas tekakor (foto: Magnus Aronson)

För ganska många år sedan var Lisa och jag reportrar på en tidning i Uppsala tillsammans. Sedan flyttade vi därifrån båda två. Nu bor hon i Skellefteå och har precis gift sig. Som en liten grattishälsning till både Lisa och Ryan O’Shea kommer här ett recept som Lisa skickade in när jag höll på med en av kyrkkaffeböckerna för ett par år sedan — för äkta kärlek syns överallt, till och med i fikat, eller hur?
Lisa bakar mjölkfria tekakor att äta med goda pålägg vid alla möjliga tillfällen, inklusive skidresa med varm choklad och sommarfika på verandan. Hon använder gärna brunt socker och blandar vetemjöl med graham och råg.
Den som inte behöver baka mjölkfritt kan använda smör och vanlig mjölk i stället för margarin och havremjölk.
Tekakorna går utmärkt att frysa.

antal beroende på storlek
Jäsning: 30 minuter + lite till
Ugn: 225°

5 dl havregryn
1 l Oatley Havredryck eller motsvarande
300 g margarin
100 g jäst
1 msk salt
1 dl socker
ca 2 l mjöl
en näve russin
1 tsk hjorthornssalt

Häll havregryn i en bunke, blanda med havredryck och låt svälla i minst två timmar eller över natten.
Smält margarinet, smula ner jästen, rör ner övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa under duk i ungefär en halvtimme. Kavla sedan ut degen och skär ut fyrkantiga ”mackor” eller gör runda kakor eller kanske hjärtformade bröd med pepparkaksform. Stick lite hål med en gaffel i tekakorna när de ligger på plåten. Låt dem jäsa en liten stund. In i ugnen, 225 grader varm, tills de får lite färg. Låt dem svalna på galler.

4 reaktioner på ”Lisas tekakor”

  1. Pingback: 14 februari-tips | Kyrkkaffe

  2. Pingback: Lisas hallontryfflar | Kyrkkaffe

  3. Pingback: Fira gammal präst | Kyrkkaffe

  4. Varför både jäst och hjorthornssalt?

    Svar till Botilda:
    Första gången jag stötte på ett sådant recept (den gången var det jäst + bakpulver) skrev jag till Hembakningsrådet och frågade. Jag fick svaret att det liksom blir en extra liten kick! Men naturligtvis kan man baka tekakor med enbart jäst också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.