Juloxar från Torshälla

Juloxar

Här är ett julbrödsrecept med den för frallor lite ovanliga ingrediensen katrinplommon. Det kommer från Gudrun Björntorp i Torshälla. Hon berättar att frallorna är goda med bara smör. Honungen i degen kan ersättas med sirap om det är vad man har hemma (eller om man har en vegan bland julgästerna — då ska det förstås också vara havremjölk istället för mjölk och mjölkfritt margarin istället för smör i degen).

antal beroende på storlek
Skållning + jäsning: över natten + 1 timme + 30–35 minuter
Ugn: 225º, 10–12 minuter

dag 1:
3 dl katrinplommon
3½ dl vetekli
3 dl vatten

dag 2:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
ca 12 dl vetemjöl

Hacka katrinplommonen och lägg dem tillsammans med vetekliet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över. Låt stå över natten.

Ta fram smöret i god tid så att det blir mjukt. Värm mjölken till fingervärme. Smula jästen. Blanda allt med gårdagens skållning men spara två deciliter mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under duk i ungefär en timme.

Mjöla bakbordet lätt och häll ut degen. Rulla ut degen till längder och skär dem till lagom stora frallor. Forma dem till avlånga bullar och platta till dem. Snitta upp dem i kortändarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30–35 minuter.

Grädda dem i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter och låt dem svalna under bakduk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.