Ta vara på allt

Rulltårta som inte alls blev över (foto: Magnus Aronson).

Det kommer underbara Förresten-brev hela tiden, och det är förstås väldigt inspirerande att läsa om vad folk tänker när de ser vårt upprop. Kristina i Småland skrev:

”Det finns ju en del kakrecept som är rest-hantering. En del kakor som har kaksmulor som ingrediens — har för mig att arraksbollar är en sådan. Cheesekakebotten borde också gå att göra av lite vilka kaksmulor som helst blandade med smör.”

Naturligtvis har hon rätt — det är bara det att jag nästan aldrig har befunnit mig i sammanhang där det har varit ett problem att kakor har hållit på att bli för gamla … Men sockerkaka som har skivats upp och stått framme under ett kyrkkaffe utan att gå åt blir lätt lite torr, och när det gäller småkakor finns ju alltid transportskadorna. Så några recept där vi tar vara på kakor måste det bli, det förstår jag nu!

Något som har blivit väldigt populärt de senaste månaderna är kakklubbor eller cake pops. Idén är ganska enkel: man blandar kaksmulor med något som binder dem, till exempel Philadelphiaost (naturell förstås) och lite vatten, kanske också florsocker, och kanske någon smaksättning. Av denna lite udda deg formar man bollar (eller kuber eller något annat som passar att trä på en pinne) som får vila i kylskåp en stund. Sedan trycker man ner en pinne i varje bit (halva trägrillspett till exempel), doppar i någon variant av smält choklad, låter stelna, doppar igen och dekorerar med strössel eller hackad mandel eller något annat som är vackert och gott. Den som är lite konstnärligt lagd experimenterar med att ringla vit choklad runt ett skal av mörk choklad eller med att göra en marmorerad blandning att doppa i.

Jag har sett att man kan göra kakklubbor av Ballerinakex. Men går inte själva poängen helt förlorad då? Hm, möjligen är det en bra idé om man har råkat krossa ett helt paket i kassen på väg hem från affären. Annars skulle jag rekommendera en sockerkakshalva som har glömts bort eller en rulltårta som blev kvaddad och inte gick att skära upp.

Sätt igång och prova!

P.S. I helgen blev jag bjuden på en helt magnifik efterrätt gjord av vad jag tror var chokladsockerkakssmulor, mascarponeost och körsbär. Man kan ju låtsas att kakan hade blivit över, så jag ska be om receptet. D.S.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.