Julklapp till fler

Dagcentret i St. Saviour's i Riga (foto: St. Saviour's)

I helgen som gick var jag i Riga för att sjunga luciasånger med en svensk kör — och för att träffa en god vän. Vi var lediga på söndagsförmiddagen, så jag följde med till ”hennes” kyrka, den anglikanska St. Saviour’s Church som ligger mitt i stan nära floden Daugava.

Säkerligen har alla i Sverige sett reklam för ”immateriella julklappar” från flera stora hjälporganisationer, och det kommer att ges bort grisar och getter till olika länder i tredje världen i massor i år. Det är bra! Men alla goda initiativ har inte möjlighet att göra de där jättestora kampanjerna, och visst kan det vara roligt att på egen hand hitta något att stödja?

Lettland är ett av våra närmaste grannländer. Behoven där är större än någon svensk riktigt kan greppa. Församlingen St. Saviour’s har flera hjälpverksamheter, och en av dem ett dagcenter för pensionärer i Riga. Med sina allt annat än marknadsanpassade pensioner är många av dem extra utsatta, särskilt nu efter finanskrisen, och här får de två gånger i veckan varm mat, tillgång till ett riktigt badrum och en plats att sitta och prata en stund. Utflykter och en datorintroduktionskurs har också stått på programmet. Mer information och ett SEB-kontonummer för gåvor finns på församlingens hemsida.

P.S. Jo, man kan dricka kyrkkaffe i Riga! Längst ner i St. Saviour’s dukar en av gudstjänstmedhjälparna ett bord med många kaffemuggar efter gudstjänsten. Rekommenderas! D.S.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.