Franciskus och kanelbullen

Vi har ju två att fira idag.Carolina Johansson och Ted Harris hjälper oss att fira den helige Franciskus. De har skrivit Att leva helhjärtat — inspiration från Franciskus av Assisi, och den här intervjun gjorde Lisbeth Gustafsson på Bok & Bibliotek förra veckan:

Och så ska vi fira den svenska kanelbullen, såklart.

Här berättar Kaeth Gardestedt om hur dagen kom till.

Eftersom det redan är eftermiddag när jag skriver detta kan det kanske passa med en gammaldags och rationell variation av kanelbullarna, långpannerutor av vetebrödsdeg med kanelfyllning ovanpå. Varsågoda, alla kyrkkaffevänner! Receptet finns med i Mer långpannans lov, som också innehåller en variant med lite, hrmmm, mindre mängd smör och socker.

Kanelbullevariation med mycket av allt.
Kanelbullevariation med mycket av allt.

Kyrkkaffekaka

Ett recept ur boken Gott bröd och nya kakor, Husmoderns bibliotek 1945, som Carolina har lånat ut till kyrkkafferedaktionen. Ugnstemperaturen får man som synes välja på känn.

Kakan på bilden har inte ett halvt hekto kanel i fyllningen – på sin höjd sjutton gram.

Till degen:
1 kg. mjöl
375 gr. smör
80 gr. jäst
1 tsk. salt
3 ägg
1 l. ljum mjölk
200 gr. socker

Till fyllning:
375 gr. socker
250 gr. smör
70 gr. hackad mandel
50 gr. kanel
100 gr. mjöl

Till denna kaka använder man husets största form, t. ex. en pannkaksplåt med hög kant. Mjöl, smör, jäst, salt, ägg, mjölk och socker blandas till en deg och lägges på plåten att jäsa på varmt ställe. Socker, smör, hackad mandel, kanel och mjöl tryckas ihop med fingrarna och strös söndersmulat över kakan. När den är färdiggräddad, skäres den i stora fyrkantiga bitar. Kakan är så god, att alla vilja vara med om kyrkkaffet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.