Carolinas silverkaka

Carolinas silverkaka.

Carolina Klintefelt, som har gästbloggat här på Kyrkkaffebloggen vid ett par tillfällen, bjuder på ett favoritrecept att ta till när man har gjort av med fler äggulor än äggvitor — till exempel när man precis har ställt in en låda hemmagjord glass i frysen.

”Silverkaka är ett utmärkt sätt att använda överblivna äggvitor på! Och dessutom blir den godare än en vanlig sockerkaka, tycker jag”, skriver Carolina. ”Vill man piffa till det och göra den lite tårtaktig kan man dela den och breda vaniljkräm mellan, och sedan täcka med en vanlig glasyr (florsocker och vatten) och strö lite silverfärgade sockerkulor på. Silverkulorna är hårda att bita i. Men snyggt och gott blir det!”

en mjuk kaka
Ugn: 175°, ca 50 minuter

100 g smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk eller grädde
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3–4 äggvitor (ca 1 dl)

Ta fram smöret i god tid så att det hinner mjukna.

Smörj och bröa en sockerkaksform.

Rör smör och socker poröst och tillsätt vaniljsockret. Rör ner mjölk och/eller grädde. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner också detta. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem försiktigt i smeten och häll den i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 50 minuter. Låt den svalna lite innan den stjälps upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.