Fler frågor och svar om Värma liten

Fanny frågar:
Hejsan! Jag såg precis informationen om Värma liten, och jag ska definitivt försöka bidra. Nu är det dock så att jag helst nålbinder… men jag har inte så stor koll på bebisstorlekar…. Om man ska göra mössor, ungefär vilken omkrets borde de ha för att passa?

Svar till Fanny:
Hej Fanny! Spännande med nålbindning. Jag hittade en måttabell här: https://designtranan.blogg.se/2011/january/ungefarliga-huvudmatt-sma-barn.html

Carina frågar:
Anna, om jag förstått saken rätt så kan man göra både filtar och mössor till babysarna i Kongo?

Svar till Carina:
Hej Carina! Precis: filtar och mössor. Och koftor och västar och andra babykläder också om man vill — med hänsyn tagen till att det kan vara kallt på nätterna i Kongo men att klimatet ändå inte precis är vintrigt. Så tjocka halsdukar behövs sannolikt inte, men gillar du att sticka små tossor eller strumpor så kan de komma till användning!

Eva frågar:
Det kommer, som du skriver, så väldans många bra idéer och uppslag och beskrivningar här så man blir alldeles ”göra-galen”! Men t.o.m. en världsmästare i tidsoptimism vad gäller handarbete som jag inser att det bara inte går att hinna med allt.
Hur är det – sänder PMU kläder även ”till vardags”? Alltså när denna speciella kampanj är över?
Länge stickade jag sockor vid min superslöa dator, senast har jag virkat rutor till en tröja. De ligger vilande nu för Värma-stickning. Och det är kul att göra så’nt här mindre som blir fort klart då och då och särskilt när man vet att det hamnar där det verkligen behövs. Så: kan PMU tänkas ta emot även annars? (Och då tänker jag för Panzi i första hand.)

Svar till Eva:
Hej Eva! Ja, visst är det lätt att bli lite överväldigad av alla bra idéer som strömmar emot en? PMU tar emot sådana här saker hela tiden — vi bestämde oss för att samarbeta därför att vi ville rikta uppmärksamheten mot situationen i Kongo, men för PMU är den här insamlingen en del av ett stort insamlingsarbete där allt kommer till nytta. Jag ber Mikael att förklara hur och också vad som allra mest behövs!
Hälsningar från Anna

Hanna frågar:
Hejsan. Nu undrar jag om jag kan bidra med täcken / filtar med?
Jag syr mycket med lapptecknik o maskinbroderier. Stickar gör jag framför tv när mina barn gått till sängs och kan sy kläder med ( vilka storlekar ska man inrikta sig på? Jag har mönster ända ner i 44 cl ( prematur).
Nu slog det mig.. Barnens avlagda kläder då?? ( hela o rena) är det nått som går det med?

Svar till Hanna:
Hej Hanna! Babytäcken är mycket välkomna, och sydda babykläder också såklart, även om det som kommer att synas mest i artikelserien är stickat och virkat. Och det föds ju prematurbarn också på Panzisjukhuset, så vill du sy smått, gör det, och skicka till Dagen i Stockholm!
PMU ”ärver” också gärna barnkläder. De skickas dit de behövs mest för tillfället, så det kan bli Kongo. Läs mer om insamlingsställen och annat här: https://www.pmu.se/viewText.do?textID=0081

Tina frågar:
Jag är med och stickar/virkar mössor till Kongo. Men skulle vilja veta hur små/stora de skall vara. Om man mäter en ”vanlig” möss-modell rakt över, hur många cm blir det då? Eller kanske omkretsen längst ned?
Tacksam för svar snarast!
mvh Tina i Falun

Svar till Tina:
Det är en bra fråga som jag tidigare har svarat på med en länk till en storlekstabell. Man kan också titta i ett DROPS-mönster där mösstorlekar anges såhär:
0–3 månader = huvudomkrets 41 cm
6–9 månader = huvudomkrets 45 cm
12–18 månader = huvudomkrets 48 centimeter

Det är alltså mest mössor till nyfödda som behövs, men kommer det med några som passar ettåringar så blir de mammorna också glada. — Sedan kan det vara bra att komma ihåg att bebisarna i Kongo oftast har lägre födelsevikt än svenska bebisar, så mössor som ser lite väl små ut här kan faktiskt komma till extra god användning. I kampanjer som Hats for Good och Knit One, Save One har det till och med poängterats att man ska sticka mössorna lite mindre än man är van vid. Jag kollar med PMU vad de säger om det och återkommer!
Hälsningar från Anna

Eva frågar:
Hörrni – en fråga. Sitter och funderar på dekoration på fleecefiltar, men jag har tyvärr ingen egen barnerfarenhet så frågor dyker upp.
Jag tänker mig nu att klippa dekorationer ur vlieseline som kan pressas på tyg (hjälper ju att det inte fransar), men kan det bli bra eller hindrar det ”lindbarhet”? (Tror jag har vlieseline både typ till blus och av kavajdito.)
Vore toppen för råd här eller via min blogg/mail!
Tack på förhand för hjälp i detta bryderi!:)

Svar till Eva:
En gissning är att det är bra att stryka fast vlieseline på baksidan av vävda tygapplikationer när man har ”grovklippt” dem och att sedan klippa kanterna fina — då håller de ju bättre och fransar sig inte. Sedan skulle jag gissa att det är bäst att sy fast dem på filten, kanske inte med tätaste sicksacket som kan bli hårt och lite bubbligt, men med en ganska tät söm. Den som sveper in barnet i filten vill säkert att de fina dekorationerna ska synas och vänder dem utåt, men om du vill vara alldeles säker på att det blir mjukt för bebisen kan du ju placera dem utmed filtens kanter.

4 reaktioner på ”Fler frågor och svar om Värma liten”

  1. Så bra, nu fick jag svar på det jag funderat på. Jag har tyckt att mina mössor sett små ut och försökt göra lite större, men det verkar ju inte behövas då.

    Svar till Pernilla:
    De kommer säkert till användning! Gillar du något mönster som ger ett extra elastiskt resultat så kan du ju satsa på det. Då blir bäst-före-tiden lite längre. Fast man hoppas förstås att mammorna delar med sig av det urväxta till nya mammor.

  2. Hej!
    Jag vill bara säga att jag blir så glad av detta, att det finns människor som ställer upp (och som tycker det är roligt) att bidra till en mamma med ett barn lång bort från vår trygga värld.
    Själv stickar jag långsamt, men ska försöka få iväg några mössor innan sommaren är slut.

    En stor eloge till alla pysslare och insamlare! Hurra för er!

    Svar till Camy:
    Vad roligt att du vill vara med — hurra för dig också!
    Det underbara är ju att när man ger på det här viset så blir man inte ett dugg fattigare själv utan mycket, mycket rikare. På glädje och andra bra saker!

  3. Eva Wiklund

    Hej
    Undrar om Ikeas 10-kronors fleace- filtar är för tunna.?

    Svar till Eva:
    IKEA:s fleecefiltar är bra Värma liten-filtar! Man kan dela dem i fyra så blir det lagom babyfiltar. Det var kanske det du tänkte göra?

  4. Jag har köpt tunna fleecefiltar på Jysk och delat i 4, och håller på att sy kantsöm , langettstygn runt om. Det fungerar jättebra. Skall göra lite andra broderier på dem också, så de blir lite mera personliga.

    En annan fråga, kan man även sy små hättor på maskin? Jag har inte kikat på mönster än, men det var bara en ide jag fick?

    mvh /kramar
    Tina i Falun

    Svar till Tina:
    Filtar är ett roligt pyssel, eller hur? Nästan som en vit målarduk, men mer användbara till slut.
    Sydda hättor är mycket välkomna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.