Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Söderhavsrutor

Söderhavsrutor

Söderhavsrutor (foto: Magnus Aronson)

Kokos och ananas på sockerkaksbotten i långpanna – inte så dyrt, men lite exotiskt ändå. När vi bakade den här kakan till fotograferingen för Påtår-boken fanns det inte krossad Fair Trade-ananas på burk (jag vet faktiskt inte om det finns nu heller), så vi skar glatt ananasringar smått, smått. För Fair Trade måste det ju vara när det är kyrkkaffe! Den första rättvisemärkta produkten i Sverige överhuvudtaget var faktiskt just Sackeus eget märke Kyrkkaffe.

Jag gissar att man skulle kunna byta kokosflingorna mot mandelspån om man inte gillar kokos.

en långpanna full
Ugn: 200°, 20 + 10 minuter

2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl socker
1½ dl ananasspad

fyllning:
3 dl krossad ananas

glasyr:
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk smör
1 ägg
1½ dl kokosflingor

Låt ananaskrosset rinna av i ett durkslag. Spara spadet.
Blanda bakpulvret med mjölet. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner övriga ingredienser och bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 20 minuter.

Gör under tiden glasyren: sjud socker, vaniljsocker, smör och ägg i en kastrull tills det tjocknar. Glasyren får inte koka! Rör ner kokosflingorna.

Bred ut ananaskrosset ovanpå kakan och glasyren överst. Grädda kakan i ytterligare tio minuter eller tills den fått färg. Låt den svalna och skär den sedan i rutor.