Knallgula äppelrutor

Knallgula äppelrutor
Knallgula äppelrutor (foto: Magnus Aronson)

Någon sa att man borde kunna göra rutor av receptet till en helt oslagbar äppelkaka med saffran i smeten. Sådana tips tas alltid på största allvar av kyrkkafferedaktionen, och när Sofia bar ut fatet i solen var det som om allting hade blivit alldeles perfekt. Vem har sagt att man bara kan använda saffran vid jul? Under äppelsäsong borde man köpa på sig ett helt litet kartotek. (Själv brukar jag alltid komma hem från affären utan eftersom jag blir så väldigt upptagen av annat när jag har lagt upp alla saker på bandet och fått fram kundkort och betalkort och allting. Men jag går tillbaka, och det är det värt.)

en långpanna full
Ugn: 225°, 15–20 minuter

6 dl vetemjöl
3 dl socker
4 tsk bakpulver
150 g smör
2 kuvert saffran
1 sockerbit
3 dl mjölk
3 ägg
4 äpplen

garnering:
mandelspån
pärlsocker

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en degbunke eller i matberedarens skål. Skär smöret i kuber och nyp ihop det med mjölblandningen eller kör matberedaren tills det är finfördelat. Stöt saffran och sockerbit i mortel. Rör ut det i mjölken och tillsätt tillsammans med äggen. Rör ihop till en jämn smet.
Bred ut smeten i pappersklädd långpanna. Stick ner äppelklyftor i fint mönster eller i rader. Strö mandelspån och pärlsocker över. Grädda kakan i 225 graders ugnsvärme – den behöver inte bli helt torr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.