Lenas italienska mandeltårta

Lenas italienska mandeltårta (foto: Magnus Aronson)

I en församling i Småland finns ett församlingshem där Lena är husmor. Och hon har nog hamnat på rätt ställe, för hon bjuder gärna på hembakat och har många bra recept! Här är en glutenfri tårta som alla kan tycka om (utom de som inte tår mandel, förstås). Med mjölkfritt margarin i stället för smör blir den laktos- och mjölkproteinfri också.

Min kollega Daniel snodde med sig resterna hem efter Påtår-fotograferingen och bjöd, om jag minns rätt, svärföräldrarna som kom på besök den veckan. Vad jag förstod blev det succé, men jag vet faktiskt inte om han talade om för dem att det var kollegan Ingrid som hade bakat …

Sedan är förstås frågan: blir den lika god med vit choklad, eller möjligen ännu godare? Det hinner jag inte ta reda på nu före Bok & Bibliotek. Någon som vill prova?

en tårta
Ugn: 150–175°, ca 50 minuter

200 g smör
250 g socker
5 ägg
100 g blockchoklad
250 g sötmandel

ev garnering:
florsocker

Rör smör och socker pösigt. Skilj äggen och tillsätt äggulorna en i taget under omrörning (spara äggvitorna). Riv chokladen eller hacka den fint. Mal mandeln oskalad. Rör ner choklad och mandel i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem sist.

Häll smeten i en form med ett smort smörpapper i botten (eller använd en form med löstagbar kant). Grädda tårtan i 150–175 graders ugnsvärme i ungefär 50 minuter. Stjälp upp den, låt den svalna och pudra över lite florsocker om du vill.

3 reaktioner på ”Lenas italienska mandeltårta”

  1. Pingback: En smaskig utmaning | Kyrkkaffe

  2. Pingback: En receptefterlysning | Kyrkkaffe

  3. Pingback: Glutenfritt julbak | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.