Barbros lättgjorda bärrutor

Ett av de bästa sätten att ta vara på årets bärskörd kommer från Barbro Lindgren i Älvsjö, som skickade in det när vi frågade efter recept till Kyrkkaffe. — För några år sedan skulle vi bjuda på kyrkkaffekakor på Bok & Bibliotek i Göteborg, och jag hade planerat lite dåligt och hade inte tillräckligt mycket bär hemma. Då bakade jag flera långpannor med kiwi istället, skalad och skuren i fyra klyftor och sedan skivad. Det blev vackert och väldigt gott!
Om man serverar i församlingshemmet och inte i bokmässevimlet passar det förstås väldigt bra med en kula vaniljglass till.

en långpanna full
Ugn: 175°, ca 30 minuter

200 g smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½–3/4 l (250–400 g) färska eller frysta bär, t ex hallon, blåbär, röda vinbär eller urkärnade körsbär
ca 50 g mandelspån

Smält smöret i en stor gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Häll ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela bären över kakan och strö över mandelspån. Grädda i 175 grader i ungefär en halvtimme. Dra kakan ur långpannan och vänd långpannan upp och ner över kakan så att den får svalna övertäckt. Skär den sedan i rutor.

1 reaktion på ”Barbros lättgjorda bärrutor”

  1. Pingback: Kyrkkaffeefterlysning: äppelrecept och bärrecept | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.