Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Läckerrutor

Läckerrutor (foto: Magnus Aronson)

Diabetesföreningen i Falköping-Tidaholm har satt samman en receptbok med bland annat kakor som är lämpliga för diabetiker. Siv har skickat det här receptet och några andra vidare till mig. Sockerfria är de inte, läckerrutorna, men tanken är att en liten mängd riktigt socker ger bättre smak än en större mängd sockerersättning. Det här receptet är lagom till en långpanna med måtten 25×35 centimeter.

Det bästa med den här sortens kakor, utan specialingredienser, goda och samtidigt lämpliga för diabetiker, är förstås att man kan baka dem också till de ”vanliga” kyrkkaffegästerna. Ju mer vi kan dela, desto större chans att alla känner att de kan vara med, eller hur?

en liten långpanna full
Ugn: 200°, ca 15 minuter

225 g smör
150 g hasselnötter
150 g sötmandel
1 dl socker
2 ägg
¾ dl havregryn

Smält smöret. Mal nötter och mandel. Rör ihop alla ingredienser till en smet och bred ut den i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.